Teatre

Banyoles

Clàudia Cedó adapta al teatre la novel·la ‘Canto jo i la muntanya balla’, que s’estrena a la Biblioteca de Catalunya

Ràdio Banyoles

Dimecres 17 de febrer 2021 · 13:51

Teatre de gest, titella i música de Judit Neddermann transporten l’espectador a l’alta muntanya, respectant l’ànima de la novel·la d’Irene Solà.
F: Sílvia Poch
F: Sílvia Poch

La banyolina Clàudia Cedó farà reviure a patir del 17 de febrer "l'ànima" de la novel·la 'Canto jo i la muntanya balla' d'Irene Solà a la Biblioteca de Catalunya, amb direcció de Guillem Albà i Joan Arqué. Teatre de gest, titella, música (de Judit Neddermann) i espai transporten l'espectador a l'alta muntanya, allà on habiten els personatges, animals i elements naturals de l'obra.

En una entrevista al programa Via Lliure de Rac1, Cedó explica que de la novel·la d’Irene Solà la va captivar la poesia a l’hora de narrar la història, de forma molt literària, i assegura que quan Guillem Albà li va proposar adaptar-la al teatre li va fer molta il·lusió.

Respectar "l'ànima" de la novel·la

El text de Clàudia Cedó ha respectat el relat “fragmentat” de l’obra, tot i que se subratllen les històries de la nissaga familiar dels Domènec, Sió, Mia i Hilari. El repte difícil és el de respectar "l'ànima" de la novel·la, i en aquest sentit l’adaptació ha tingut molta cura de ser fidel al llenguatge i l'estil particulars de la novel·la, amb llicència per dialogar passatges de la narració que d'altra manera era difícil de representar.

F: Sílvia Poch
F: Sílvia Poch

Música de Judit Neddermann

Part del contingut s'explica no amb paraules sinó amb imatges, moviments, sons i música. Precisament, la música, creació de Judit Neddermann, té una importància cabdal en l’obra, impregnant bona part de les escenes i protagonista de passatges en què impera l’expressió de la natura. L'escenografia també és particular, molt despullada i volgudament minimalista. Només uns quants objectes, com taules, bancs i cadires, i una mínima ornamentació vegetal per fer encara més evocador i menys tangible el relat. Tot plegat per intentar plasmar la imatge de llum, però alhora foscor, que impera a la novel·la.

A 'Canto jo i la muntanya balla' prenen la paraula dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, núvols i bolets, gossos i cabirols que habiten entre Camprodon i Prats de Molló. I així ho faran també a l'escenari de la Biblioteca els intèrprets Laura Aubert, Diego Lorca, Anna Sahun, Ireneu Tranis i Caterina Tugores, tots ells encarnant múltiples personatges (humans, animals, mitològics i de la natura).

L’espectacle s'estrena aquest dimecres i s'estarà set setmanes al Teatre Biblioteca de Catalunya. L'èxit rotund de la novel·la ha generat gran interès en la seva adaptació teatral, com demostra el molt bon ritme de venda d'entrades que du l'obra, segons avancen des de La Perla 29.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text