Exposicions

Banyoles

Banyoles recupera l’edifici de Mobles Tarradas com un espai expositiu obert a la ciutat

Ràdio Banyoles

Dijous 10 de juny · 14:29

Acollirà una mostra que repassa l’arquitectura local des del 1936 a la Banyoles olímpica, a través de la mirada dels 4 grans arquitectes protagonistes del darrer cicle Cinc cèntims de creació local.

L’antic edifici de Mobles Tarradas acollirà des d’aquest dissabte l’exposició ‘Arquitectura i ciutat. Del pla urbanístic de 1936 a la Banyoles olímpica’. La mostra s’emmarca en el cicle Cinc cèntims de creació local, que durant el mes de febrer va aprofundir en l’obra de quatre grans arquitectes banyolins: Francesc Figueras, Jordi Masgrau, Jeroni Moner i Josep Riera.

L’exposició suposa l’estrena del nou espai expositiu Can Tarradas, la primera de les propostes per recuperar aquest edifici emblemàtic dissenyat per Jeroni Moner l’any 1975 i adquirit recentment pel consistori. Can Tarradas compta amb un llarg aparador que connecta els carrers Jacint Verdaguer i Divina Pastora, que s’ha tornat a condicionar com a espai expositiu. El regidor d’Urbanisme, Albert Tubert, s’ha mostrat satisfet de poder recuperar aquest “passatge semipúblic”, amb aquesta exposició que mostra la importància de l’arquitectura en l’evolució i el planejament de la ciutat.

Tres espais: social, trajectòria i obres emblemàtiques

L’exposició, comissariada pels arquitectes Pau Sarquella i Marc Riera, compta amb tres espais diferenciats: un primer aparador on s’hi podrà veure el vessant més social dels quatre arquitectes a partir del contingut de les xerrades dels Cinc cèntims; un altre aparador sobre la seva figura i trajectòria; i l’aparador més llarg, de 30 metres, on s’hi poden veure plànols, fotografies, dibuixos i croquis recuperats d’algunes de les obres més emblemàtiques dels arquitectes banyolins. Pau Sarquella ha detallat que molts d’ells són inèdits i es podran veure exposats per primer cop.

Tots aquests documents havien estat recopilats per al cicle Cinc cèntims de creació local, que el febrer passat va omplir d’arquitectura l’Auditori de l’Ateneu al llarg de quatre sessions. Marc Riera ha destacat que tota la informació i documentació que va sortir de les diferents xerrades s’havia de recuperar d’alguna manera i donar-ho a conèixer a la ciutadania, i d’aquí va sorgir l’exposició.

L’edició del material documental i el disseny de la mostra ha anat a càrrec de l’Estudi Oliver Gràfic, que ha destacat la laboriosa tasca d’edició i la col·laboració entre totes les parts.

‘Arquitectura i ciutat. Del pla urbanístic de 1936 a la Banyoles olímpica’ es podrà veure des d’aquest dissabte fins al 4 d’octubre. L’espai expositiu estarà obert de dilluns a divendres, de les 9 del matí a les 9 del vespre.

Precisament, aquest dissabte es farà la visita guiada pels diferents edificis patrimonials que havia de cloure el cicle Cinc cèntims i que es va haver de posposar a causa de la pandèmia.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text