Medi ambient

Esponellà

Identifiquen la ‘Vilertia’, una nova espècie de cargol aquàtic endèmic del Fluvià

Ràdio Banyoles

Dimecres 21 de setembre · 13:21

Membres d’una associació de malacologia l’han descobert a la zona de Vilert, al municipi d’Esponellà, i l’han descrit dins d’un nou gènere.

Membres de l’Associació Catalana de Malacologia, entitat sense ànim de lucre que treballa en favor de la recerca científica i divulgació de temes relacionats amb els mol·luscs, han descrit a Esponellà una nova espècie de cargol aquàtic. Segons els primers indicis, seria endèmic de la conca del Fluvià, i l’han descrit dins d’un nou gènere, que han anomenat ‘Vilertia’, en referència a la localitat del seu descobriment.

Un dels responsables de la troballa, Joaquín López, ha explicat en declaracions a Ràdio Banyoles que es tracta d’un cargolí molt petit, de menys d’un mil·límetre d’amplada, i que viu a les aigües subterrànies. Aquest tipus d’invertebrats només es pot localitzar en fonts i surgències d’aigua molt neta, quan l’aigua n’arrossega les conquilles a la superfície, i en aquest cas el van localitzar a la font de Beu-i-tapa de Vilert.

Fins ara, ha estat localitzat només al terme municipal d’Esponellà, tot i que pensen que podria estar distribuïda per altres llocs propers dins la mateixa conca fluvial.

La seva presència a la zona és un magnífic indicador de la biodiversitat i la qualitat de les aigües subterrànies on es troba.

Amb seu al Museu Blau de Barcelona, l’Associació Catalana de Malacologia va néixer fa vint anys i actualment reuneix una seixantena de socis d’arreu de Catalunya, la majoria aficionats. Organitzen sortides i treballs de camp sobre diferents aspectes de la malacologia, amb un grup especialitzat en l’estudi de cargols d’aigües subterrànies, abundants en les capçaleres dels rius de diferents zones de Catalunya on, fins al moment, han identificat una vintena de noves espècies.

La publicació de la identificació de la ‘Vilertia’ s’ha fet a la revista NEMUS, editada per l’Ateneu de Natura de Castelló, i està previst que pròximament es pugui consultar en línia.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text