Recaptació

Pla de l'Estany

Els municipis del Pla de l’Estany deleguen la recaptació a Xaloc “per evitar duplicació de serveis”

Ràdio Banyoles

Dilluns 22 de novembre 2021 · 14:14

L’organisme de la Diputació obrirà una oficina a la seu del Consell i l’ens assegura que no suposarà cap canvi per a la majoria de contribuents.

Des de fa molts anys el Consell Comarcal ha tingut un servei propi de gestió i recaptació dels tributs i altres ingressos de dret públic dels municipis. Els ajuntaments dels municipis petits, excepte Banyoles, tenien delegada aquesta funció perquè la tasca administrativa de recaptació és cada vegada més feixuga i inassumible pels ajuntaments. La centralització del servei busca l’eficàcia donant tant als ajuntaments com als ciutadans la millor atenció possible. Però a partir d’ara el servei passa a ser gestionat per la Xarxa Local de Municipis, Xaloc, un organisme autònom de la Diputació de Girona, creat per prestar serveis de suport i assistència als ajuntaments.

Motiu de controvèrsia

El canvi ha sigut un motiu de controvèrsia entre diferents ajuntaments i en el govern comarcal. Cornellà del Terri va ser el primer ajuntament que va optar per delegar els serveis a Xaloc i, per la poca magnitud de la comarca, mantenir un servei propi sense tots els ajuntaments no sortia a compte ni era viable. Per això, abans de l’estiu el Consell d’alcaldes va decidir delegar la recaptació a Xaloc.

El president del Consell, Francesc Castañer, ha explicat que la decisió de delegar conjuntament la recaptació a Xaloc evitarà la dualitat de serveis que hi havia. A més, la Diputació ofereix un servei molt més complet i més econòmic per als municipis.

Oficina pròpia i sense canvis pels contribuents

El nou sistema, amb més prestacions, possibilitat de consulta en línia i servei d’atenció les 24 hores, no ha de suposar cap canvi negatiu per als contribuents, que tindran més serveis a la seva disposició. A més, des del Consell s’han negociat les condicions i Xaloc obrirà una oficina a Can Puig de la Bellacasa per gestionar el sistema i atendre in situ les consultes que hi pugui haver.

Banyoles hi delega la part executiva

Tot i que per envergadura i nombre d’habitants Banyoles té una àrea de recaptació pròpia dels tributs i taxes voluntaris, l’ajuntament tenia delegats els serveis de recaptació executiva al Consell. Al ple d’aquest dilluns s’aprovarà la delegació de la recaptació dels ingressos municipals de dret públic en període executiu també a Xaloc. Segons l’alcalde, Miquel Noguer, és un gest lògic per acompanyar la comarca i permetre que la nova oficina tingui el múscul necessari.

La delegació de competències transferirà a la nova oficina els dos treballadors que l’ajuntament ja havia delegat al Consell fa uns anys per reforçar el servei.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text