Tradició · Societat

Banyoles

Banyoles recupera la festa de Sant Antoni Abat tres anys després, amb la cercavila de diumenge com a plat fort

Ràdio Banyoles

Dijous 26 de gener 2023 · 14:38

Amb la 45a edició torna la benedicció dels animals, el pendonista serà Jordi Serra Lagares i el convidat d’honor l’actor Manel Barceló.
La cercavila de genets i carruatges serà el diumenge al matí.
La cercavila de genets i carruatges serà el diumenge al matí.

Després d’haver d’anul·lar les edicions del 2021 i el 2022 per la pandèmia, el Club Hípic Pla de l’Estany recupera l’organització de la festa de Sant Antoni Abat, una de les més antigues de les que se celebren a la ciutat, amb constància al segle XIV i recuperada el 1976. La 45a edició tindrà el programa habitual, reunint al carrer cavalls i genets de tota la comarca i altres punts del territori.

Al Pla de l’Estany, el món del cavall i la seva tradició és molt present, actualment amb diverses hípiques i equips de horseball destacats. La cita, també dita Sant Antoni dels burros, reforça, a més, la tradició amb el món agrícola.

Les activitats començaran dissabte a les 3 de la tarda amb el recorregut per portar el pendó al pendonista d’enguany, Jordi Serra Lagares, responsable del Centre Eqüestre Les Alforges de Camós. Ja diumenge, després de l’esmorzar conjunt i la missa a les 10, tindrà lloc la cercavila pels carrers de Banyoles, el plat fort de la celebració que cada any compta amb la participació de desenes de genets.

El president del Club Hípic, Antoni Serralvo, ha celebrat el retorn a la normalitat després de les restriccions.

Diumenge, cercavila amb Manel Barceló de convidat d'honor

La cercavila arrencarà a dos quarts de 12 al Passeig Dalmau passant per diversos carrers del centre de la ciutat, i a dos quarts d’1 davant de l’església de Santa Maria dels Turers es farà la benedicció dels animals. El convidat d’honor d’aquest any serà l’actor Manel Barceló. A la plaça Major els pabordes ballaran la tradicional sardana ‘Bon dia, Elionor’, el recorregut arribarà a l’oratori de Nutrex i acabarà al passeig de la Indústria. Tot seguit hi haurà un dinar al restaurant La Carpa.

Serralvo confia que diumenge faci bon temps i que la cita sigui molt participada.

En els últims anys, entre els convidats d’honor hi ha hagut l’escriptor Màrius Serra, la il·lustradora Pilarín Bayés i la desapareguda Núria Feliu, que va ser la primera a rebre la invitació. L’organització de la festa de Sant Antoni Abat de Banyoles compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Banyoles, el Consell Comarcal i el Foment.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text