Política

Banyoles

Banyoles aprova l’expedient de concessió del nou concurs de la barca Tirona

Ràdio Banyoles

Dimarts 26 de març · 14:49

El nou plec incorpora alguns canvis per fer més atractiva la concessió, millorant els cànons de sortida i establint compensacions per dies que la barca no pugui sortir.
La barca Tirona està aturada des de fa mesos.
La barca Tirona està aturada des de fa mesos.

El ple de l’Ajuntament de Banyoles d’aquest dilluns ha aprovat l’expedient de concessió d’utilització privativa del bé comunal de l’Estany amb una embarcació de motor elèctric i la seva convocatòria. Es tracta del plec de condicions administratives i tècniques que han de regular la nova concessió, que s’estableix per un període de 5 anys. L’expedient s’ha estat enllestint en els últims mesos, després que a finals de l’any passat l’anterior concessionària renunciés al servei al·legant que no era “rendible”. De fet, abans de la renúncia, el consistori ja feia temps que treballava en un nou plec de clàusules, ja que la concessió feia anys que estava prorrogada, amb la previsió de poder aprovar-lo a principis d’any.

Segons va detallar la regidora de Promoció Econòmica i Turisme, Anna Tarafa, el nou plec incorpora algunes millores per fer més atractiva la concessió. D’una banda, preveu la cessió d’ús de l’embarcació elèctrica, propietat de l’Ajuntament, i la possibilitat d’adquirir un màxim de 15 barques de rem. Pel que fa als cànons de sortida, es mantenen a 0,7 euros per passatger, rebaixant-lo a 0,5 si se sobrepassen els 22.300 passatgers anuals. A més, el cànon de sortida de l’ús privatiu de l’embarcació i les barques de rem es deixa a 0 euros, i s’estableixen compensacions per dies sencers o de mig dia en què la barca no pugui sortir a partir del 13è dia, amb un màxim de 20.

ERC, Sumem i el PSC s’abstenen

L’expedient de concessió es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern, mentre que ERC, Sumem CUP i el PSC, a l’oposició, es van abstenir. D’una banda, la regidora cupaire Sandra Pazos troba a faltar que el plec no tingui en compte aspectes més pedagògics encarats a valorar l’entorn natural, més enllà de l’ús turístic i lúdic de la barca. D’aquesta manera, assegura, es promou un model turístic que consideren “obsolet” i que caldria replantejar.

Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Jaume Butinyà, no comparteix l’estudi econòmic que s’ha utilitzat per calcular les quantitats del cànon i divergeix d’altres aspectes tècnics. Des d’un punt de vista més polític o estratègic, també constata que no es disposa de cap estudi d’impacte del reclam que suposa la barca Tirona en la promoció turística de Banyoles. En aquest sentit, no veuen “responsable” destinar aquesta quantitat de recursos “sense planificació ni cap estudi econòmic que ho recolzi”.

L’alcalde, Miquel Noguer, defensa el model turístic de la barca Tirona, que no té cap més afectació que el seu recorregut per l’Estany i és un atractiu per la ciutat, contribuint a la desestacionalització del turisme. Recorda que al seu moment l’Ajuntament va apostar per aquest model amb la compra de la barca elèctrica, i no hi ha més planificació que “o tenim la barca, o no la tenim”.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text