Agricultura, Ramaderia i Pesca

Banyoles

Unió de Pagesos es manifesta davant l’Esclat de Banyoles contra els “abusos” de la gran distribució al sector lleter

Ràdio Banyoles

Dimarts 23 de maig · 14:49

El sindicat ha presentat un decàleg de mesures reivindicatives per aconseguir un preu just per la llet, i reclamen la implicació de la Generalitat i l’Estat.

Una trentena de representants del sector lleter, convocats per Unió de Pagesos, s’han concentrat aquest dimarts al matí davant del Bonpreu-Esclat de Banyoles, i posteriorment també s’han desplaçat al Lidl i al Mercadona, per denunciar les “males praxis” que aquestes grans empreses distribuïdores exerceixen des de fa anys contra els productors de llet.

El sindicat ha presentat recentment una denúncia davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que demana a aquest organisme públic que sancioni aquestes tres grans cadenes de supermercats per haver fixat preus de venda del cartó de llet de vaca UHT de marca blanca, com a mínim, durant més de quatre anys, vulnerant així la Llei de la competència. El responsable nacional del sector Boví de llet d’Unió de Pagesos, Marc Xifra, ha detallat els estralls que suposen aquests abusos pel sector, que ha passat de 1.200 explotacions el 2001 a 380 el març de 2023.

Unió de Pagesos ha presentat durant la mobilització un decàleg que recull les principals exigències sindicals per acabar amb el repartiment injust del valor afegit a la cadena de valor de la llet. Entre altres mesures, el sindicat reclama un marc legal que garanteixi als productors preus justos perllongats en el temps.

Marc Xifra denuncia el silenciament de les reclamacions del sector per part dels poders fàctics que representen aquestes grans firmes, i reclama la implicació de la Generalitat i l’Estat.

En la protesta davant l’Esclat de Banyoles, els productors han visibilitzat el seu malestar abocant llet provinent de cartons de marca blanca tenyida amb el que simbolitzava sang per expressar la “sagnia” que representa pel sector la fixació d’uns preus per sota dels de cost.

La manifestació ha comptat amb el suport de representants de Sumem CUP Banyoles i de la Intersindical.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text