Incendis forestals

Pla de l'Estany

Perill d’incendi molt alt els pròxims dies al Pla de l’Estany i a tot Catalunya

Ràdio Banyoles

Dijous 22 de juliol 2021 · 13:42

Des de fa uns dies s’ha activat el nivell 2 del Pla Alfa a la comarca, es demana prudència a la població i els ADF estan amatents davant de qualsevol situació.

El servei de Prevenció d’Incendis Forestals del Departament d’Acció Climàtica ha advertit que, des d’aquest dijous i fins dissabte, el perill d’incendis serà alt o molt alt a tot Catalunya. El motiu és l’acusada sequera al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, junt amb l’increment de la temperatura, la baixada de la humitat i els vents del sud i de ponent.

Concretament, al Pla de l’Estany hi ha activat el nivell 2 del Pla Alfa, de vigilància exclusiva d’incendis forestals. Davant d’aquest nivell d’alerta, s’incrementen les actuacions de vigilància dels efectius de la Direcció General de Medi Natural, no es poden fer servir màquines al bosc i està prohibit fer-hi foc o barbacoes.

El conseller comarcal d’Emergències i Territori, Àlex Terés, ha explicat que els boscos estan molt secs i ja fa dies que la comarca està en alerta per alt risc d’incendis. Per això, demana màxima precaució i minimitzar els riscos els pròxims dies.

Agraïment a la tasca dels ADF

Terés, que també és alcalde de Vilademuls, un dels municipis més extensos de la comarca i amb més perill, ha agraït la tasca dels voluntaris dels ADF l’Estany i Sinyana en el control i prevenció d’incendis al Pla de l’Estany. Ha detallat que aquests cossos de voluntariat són imprescindibles tant en les actuacions prèvies de reducció de perill, neteja i manteniment de franges perimetrals, com en els primers moments de qualsevol possible incendi.

Importància de les franges perimetrals

L’incendi de la setmana passada al Cap de Creus, que va cremar més de 400 hectàrees de terreny entre els termes municipals del Port de la Selva i Llançà ha evidenciat la importància de les franges forestals per evitar afectacions als nuclis urbans en cas d’incendi. Aquest dimecres, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha visitat la zona i ha anunciat que el departament incrementarà la partida pressupostària destinada a ajuts per a l’execució de franges. Concretament, el conjunt de les subvencions passa de mig milió a gairebé un milió d’euros per atendre les peticions dels diferents municipis.

Segons la Llei 5/2003 de franges, correspon als ajuntaments la redacció i aprovació del plànol de delimitació d’urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal·lacions de cada municipi. Al Pla de l’Estany, els ajuntaments amb terreny forestal han anat aprovant els darrers anys els plans municipals per complir amb aquesta normativa.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text