Estany

Pla de l'Estany

Limnos observa una llúdriga a l’Estany de Banyoles i constata l’augment dels coipús a la zona

Ràdio Banyoles

Divendres 1 de juliol · 13:06

L’entitat ecologista ha lamentat les molèsties i els comportaments incívics que han patit durant les sessions d’observació, especialment durant el vespre.
F: Limnos
F: Limnos

L’entitat ecologista Limnos va celebrar el cap de setmana del 17 i 18 de juny el quinzè cens visual de llúdriga, que va permetre veure de matinada un exemplar a les llacunes de Can Morgat i un altre al Fluvià. Aquest any, els esforços també s’han centrat a avaluar la població de coipú, una espècie amb potencial invasor recentment instaurada a Banyoles.

El rosegador original de l’Amèrica del Sud és present a l’Estany, i més fàcil de detectar que la llúdriga gràcies a la seva abundància i un comportament gens tímid. Tot i haver-ne detectat un individu en 4 punts diferents el matí i en un al vespre, per logística i horari d’observació es podria tractar d’un mateix coipú movent-se, tot i que Limnos té constància que n’hi ha bastants més.

El president de l’entitat, Gerard Funosas, assegura que és important veure com és de perjudicial la presència del coipú a l’Estany per als integrants de les altres comunitats. Funosas apunta també que és interessant controlar-ne la població perquè el seu impacte pot acabar “desintegrant els espais de vegetació aquàtica” de la zona.

Una de les sorpreses, però, ha sigut la detecció d’un grup familiar de 3 llúdrigues a prop del riu Terri, una zona no censada. L’observació l’ha fet un veí de Borgonyà, gràcies al fototrampeig, durant la mateixa setmana.

A més, de matinada també es va observar un visó americà a la llera de l’Estany. A més d’altra fauna variada, com una guineu, un cabirol, tres enganyapastors, dues parelles de martinet menut, i diversos agrons rojos i martinets de nit.

Molèsties i comportaments incívics

Limnos ha lamentat que en un 85% dels punts d’observació van patir molèsties humanes que provenen d’actituds incíviques o d’impacte directe a l’aigua. Durant les sessions del vespre es va coincidir amb pescadors en zones no autoritzades i també amb alguns adolescents amb música molt alta o banyant-se a les passeres de l’Estany. La combinació de factors afecta l’estabilitat de la fauna. De fet, l’entitat ecologista no ha pogut veure cap llúdriga en la sessió del vespre des de 2016.

F: Limnos
F: Limnos

Gerard Funosas s’ha mostrat preocupat per l’augment d’activitats d’ús personal a la zona oest de l’Estany i ha assegurat que això contribueix a desfer “l’espai més naturalitzat” i que deixa de ser un espai apte per la fauna. Funosas ha remarcat que cal ser conscient que es tracta d’un entorn natural i que també pertany a altres espècies.

Baixa participació

Els censos organitzats per Limnos consisteixen a col·locar persones voluntàries observant en silenci durant 2 hores al vespre (20-22 h) i hora i mitja a la matinada (5.30-7 h) a diferents punts de l’Estany, les llacunes del voltant i el Fluvià. Enguany, la participació va ser més baixa que en edicions anteriors amb una vintena de voluntaris, la majoria veterans i amb marcada presència femenina (amb 3 dones de cada 4 persones voluntàries).

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text