
L’entitat ecologista Limnos va celebrar el cap de setmana del 17 i 18 de juny el quinzè cens visual de llúdriga, que va permetre veure de matinada un exemplar a les llacunes de Can Morgat i un altre al Fluvià. Aquest any, els esforços també s’han centrat a avaluar la població de coipú, una espècie amb potencial invasor recentment instaurada a Banyoles.
El rosegador original de l’Amèrica del Sud és present a l’Estany, i més fàcil de detectar que la llúdriga gràcies a la seva abundància i un comportament gens tímid. Tot i haver-ne detectat un individu en 4 punts diferents el matí i en un al vespre, per logística i horari d’observació es podria tractar d’un mateix coipú movent-se, tot i que Limnos té constància que n’hi ha bastants més.
El president de l’entitat, Gerard Funosas, assegura que és important veure com és de perjudicial la presència del coipú a l’Estany per als integrants de les altres comunitats. Funosas apunta també que és interessant controlar-ne la població perquè el seu impacte pot acabar “desintegrant els espais de vegetació aquàtica” de la zona.