Urbanisme

Porqueres

Les obres d’urbanització de Puig Surís es desencallen amb una segona adjudicació i començaran al gener

Ràdio Banyoles

Dijous 18 de novembre 2021 · 13:14

La primera empresa va renunciar-hi per l’augment de costos de producció i l’ajuntament ha fet l’adjudicació definitiva per 2,5 MEUR.

L’Ajuntament de Porqueres s’ha trobat amb un nou entrebanc a l’hora de tirar endavant la urbanització de Puig Surís. A l’estiu va obrir el procés d’adjudicació per condicionar i arranjar la urbanització que es va construir els anys 70 i que presenta un dèficit important d'infraestructures. El mes de setembre quatre empreses van presentar oferta i el procés semblava enllestit quan es va adjudicar a l’empresa Agustí i Masoliver SA per poc més de 2 milions 400 mil euros.

Pocs dies després l’empresa va presentar la renúncia argumentant que l’evolució dels preus de mercat havien encarit els costos de la matèria primera i l’energia fins a un 16% respecte als càlculs de l’oferta i que això feia inviable assumir l’obra. L’ajuntament va obrir el procés per atorgar el projecte a la segona empresa, que va analitzar els números i ha mantingut l’oferta, de 2.495.000 euros. Aquest dimecres s’ha fet un ple extraordinari per adjudicar-li l’obra i l’alcalde, Francesc Castañer, s’ha mostrat satisfet d’haver culminat aquest pas malgrat tots els entrebancs dels últims anys.

La nova adjudicatària és una Unió Temporal d’Empreses (UTE) d’Epsa i Copisa feta específicament per a l’obra de Puig Surís i que inclou l’arranjament d’un mur d’escullera que el Glòria va malmetre.

Possible revisió de preus

El ràpid augment dels preus de matèries primeres i energia que està notant, entre altres, el sector de la construcció dificulta el procés d’adjudicació d’obres públiques perquè els processos de licitacions i ofertes de l’administració es dilaten en el temps. En aquest cas, però, no havien passat ni dos mesos entre l’oferta i la renúncia. Castañer ha detallat que no descarten, si la llei ho permet, fer una revisió de preus durant el procés de construcció per adaptar-los al mercat, una demanda que els arriba des de la patronal del sector.

Inici d’obres previst pel gener

L’adjudicació definitiva culmina la primera part d’un projecte encallat des de fa anys. L’Ajuntament va reactivar la urbanització el 2016 amb la reparcel·lació de la zona i, des d’aleshores, ha tingut un contacte constant amb els propietaris, que hauran d’assumir una part dels costos del projecte. Les obres s’allargaran divuit mesos i la previsió és que els treballs comencin el pròxim mes de gener.

Puig Surís s’estructura a partir de dos vials principals amb una topografia molt accidentada, pendents molt pronunciats, mala distribució i molt males condicions de manteniment. El projecte preveu reurbanitzar i refer tots els serveis de la zona, que ocupa una àrea de 16,6 hectàrees i actualment disposa de 26 habitatges i un centenar de parcel·les més pendents de construir. Inclou la renovació de tot el ferm i les voreres, assegurar murs i talussos, així com renovar tots els serveis d’enllumenat, xarxa d’aigües i telecomunicacions.

L’Ajuntament ja ha posat fil a l’agulla al pas previ i, des de fa unes setmanes, està duent a terme la neteja de franges forestals a Puig Surís de la mà del centre El Puig.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text