Meteorologia

Banyoles

La temperatura de l’aigua de l’Estany arriba al rècord històric de 29 graus

Ràdio Banyoles

Dilluns 8 d’agost 2022 · 14:37

Les continuades onades de calor d’aquest estiu han fet que l’aigua s’hagi escalfat fins a xifres mai registrades fins ara.

La temperatura de l’aigua de l’Estany de Banyoles en superfície (20 centímetres de fons) va registrar divendres passat la xifra de 29 graus, superant els rècords coneguts fins ara.

Segons dades del meteoròleg banyolí Enric Estragués, des que es va començar a mesurar l’aigua de l’estany, l’any 2000, mai s’havia arribat a un valor tan alt. Els anteriors rècords de temperatura de l’aigua de l’Estany es van registrar el 28 de juliol de 2013, quan es va arribar als 28,8 graus, i el 24 d’agost de 2012 es van assolir els 28,7 graus. Aquest mateix estiu, el 30 de juliol passat, es van registrar 28,6 graus; i anteriorment, el 25 de juny de 2017, s’havia arribat als 28,4 graus.

Segons destacava Estragués la setmana passada, les continuades onades de calor d’aquest estiu, amb temperatures diàries tan altes, fan que l’aigua se sobreescalfi i arribi a aquests valors mai registrats. El meteoròleg ja augurava que es podria arribar a aquest registre històric.

El nivell de l’aigua va baixant

A la inversa, el nivell de l’aigua de l’Estany està baixant paulatinament. En data de divendres passat, estava 19 centímetres per sota de la cota 0 o nivell de normalitat, i s’espera que pugui baixar més en els pròxims dies. Entre altres, per l’extrema sequera que està patint la comarca i els aqüífers que alimenten l’Estany, així com les extraccions de l’aigua potable i l’evaporació de 3.600 litres cúbics d’aigua al dia a causa de la forta radiació solar.

Malgrat tot, Estragués detalla que aquest baix nivell no és cap rècord negatiu, ja que en anteriors ocasions s’ha arribat a nivells molt més baixos. Per exemple, el 2 de setembre de 1994 l’aigua va arribar a 24 centímetres sota la cota 0.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text