Comunicació

Porqueres

La periodista Núria Vilà presenta ‘Jo sí que et crec’, recerca resultant de la 1a beca Montserrat Minobis

Ràdio Banyoles

Dijous 26 de gener · 14:56

Al voltant del premiat documental, la periodista de Porqueres ha recollit dades sobre el tractament de les agressions sexuals als mitjans de comunicació, centrant-se en els casos concrets d’Igualada i Manresa.

La periodista de Porqueres Núria Vilà ha presentat aquesta setmana el seu treball de recerca com a guanyadora de la primera edició de la Beca Montserrat Minobis, convocada pel Col·legi de Periodistes i l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, amb el suport de la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Figueres i l’Institut Català de les Dones.

El jurat ha valorat el seu treball ‘Jo sí que et crec’ per ser “una proposta de recerca al voltant d'una problemàtica que malauradament continua essent massa actual i com a eina que ha de permetre avançar pel camí de la transformació de protocols i actituds, tant des de l'administració com de la societat i els mitjans de comunicació”. El treball és el complement al documental del mateix nom codirigit per Núria Vilà i Norma Nebot i produït per l'Associació de Periodisme Fora de Quadre, sobre la revictimització de les dones després d’una agressió sexual.

Recomanacions per als mitjans de comunicació

En declaracions a aquesta emissora, ha explicat que ha centrat la recerca en el tracte dels mitjans de comunicació davant d’aquest tipus de casos, aprofundint en dues agressions mediàtiques recents, a Igualada i Manresa. Entre les conclusions del treball, destaquen els detalls que donen molts mitjans sobre la vida de la víctima, i no de l’agressor; així com que no es posa en context la violència masclista com a problema estructural.

El treball acaba recollint 12 recomanacions per al tractament de les agressions sexuals als mitjans de comunicació; entre altres, el fet de no incidir en les circumstàncies concretes de l’agressió o el qüestionament sobre si la víctima va denunciar o no.

Primera edició de la beca Montserrat Minobis

El treball guanyador de la primera edició de la beca Montserrat Minobis s’ha presentat aquest dilluns en un acte a l’Ajuntament de Figueres. Durant l’acte també s’ha fet la convocatòria de la segona edició d’aquesta beca, que recorda la trajectòria de Montserrat Minobis, periodista i política figuerenca que va portar els valors feministes en les seves disciplines. Núria Vilà s’ha mostrat orgullosa d’haver estat escollida pel jurat de la beca, i assegura que li ha permès aprofundir en el treball que va dur a terme fa quatre anys per a la creació del documental.

(F: Ajuntament de Figueres)
(F: Ajuntament de Figueres)

La beca Montserrat Minobis, dotada amb 5.000 euros, té com a objectiu promoure un treball de recerca sobre programes i productes de contingut feminista emesos en qualsevol format audiovisual per millorar-ne el coneixement i fer-ne divulgació.

Núria Vilà Coma és una periodista i documentalista independent establerta a Barcelona. La seva tasca se centra principalment en temes relacionats amb els conflictes, les desigualtats i els drets humans. Ha treballat com a periodista freelance i com a videoperiodista en diferents mitjans internacionals, i actualment compagina la realització de reportatges, els seus propis projectes de cinema documental i la feina de redactora a la secció d’Internacional de TV3.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text