Cinema

Banyoles

La periodista de Porqueres Núria Vilà relata la revictimització de les dones després d’una agressió sexual a ‘Jo sí que et crec’

Ràdio Banyoles

Dimarts 30 de novembre 2021 · 13:34

El documental, que s’ha estrenat a Betevé, relata amb el testimoni de quatre dones les dificultats a l’hora de portar els casos de violència sexual als jutjats.

Aquest dissabte s’ha estrenat a Betevé ‘Jo sí que et crec’, un documental de l’associació Fora de Quadre amb idea, recerca i guió de la periodista de Porqueres Núria Vilà Coma, amb la col·laboració de Norma Nebot a la realització i el muntatge.

El documental se centra en el testimoni de quatre dones que expliquen les situacions traumàtiques en què s’han trobat a l’hora de denunciar o buscar suport després de patir una agressió sexual. Ja sigui per part de la policia, personal forense, mitjans de comunicació, o simplement no han trobat un espai de confiança on acudir. Aquestes situacions de revictimització i qüestionament constants acaben generant un patiment afegit que dificulta la recuperació de les víctimes d’una agressió sexual.

En una entrevista a aquesta emissora, Núria Vilà ha explicat que la idea del documental va sorgir arran del cas de la violació grupal de cinc homes contra una jove a Pamplona durant els Santfermins de 2016 i el posterior judici i qüestionament a què es va trobar sotmesa la víctima. A partir d’aquí, va voler saber si aquell era un cas aïllat o es repetia en altres dels nombrosos judicis que tenen lloc diàriament, lluny dels focus mediàtics.

F: Fora de Quadre
F: Fora de Quadre

Tres anys de recerca i documentació

El documental és fruit de tres anys de recerca assistint a judicis a l’Audiència Provincial de Barcelona, parlant amb víctimes, advocades, jutgesses i psicòlogues. Així es van adonar de l’abast de la problemàtica, que es repetia en tot el circuit d’atenció, no només en l’àmbit judicial. En aquest sentit, el film també denuncia la falta de coordinació i d’un protocol públic clar d’actuació entre les diferents institucions, que atengui d’una manera integral les dones que han passat per aquesta situació traumàtica.

Expertes en els àmbits sanitaris, judicials i psicològics de Catalunya acompanyen els relats de les víctimes entrevistades i ajuden a donar-hi resposta.

‘Jo sí que et crec’ es va estrenar dissabte a Betevé en el marc del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, i més endavant també es projectarà en xerrades, tallers, festivals, i a més es podrà veure en altres televisions, com TV3.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text