Biblioteca

Banyoles

La nova Biblioteca a la Providència tindrà un mínim tres plantes i es preveu que multipliqui per cinc l’espai actual

Ràdio Banyoles

Dijous 22 de setembre 2022 · 13:51

El programa funcional hi planteja espais com una sala d’activitats, sala d’exposicions, espai per a entitats, una cuina o un espai per joves, entre altres usos.

El Museu Darder de Banyoles ha acollit aquest dimecres la presentació pública del programa funcional de la nova Biblioteca a l’edifici de la Providència. El document, elaborat a partir de diverses sessions de treball, una sessió participativa i una enquesta ciutadana, determina el model de biblioteca i quins usos s’hi volen incloure, i serveix de punt de partida al concurs de projectes que s’engegarà pròximament.

El programa de la nova biblioteca s’ha redactat pensant amb una perspectiva poblacional de 30.000 habitants i una durabilitat mínima de 50 anys, plantejant-se com un espai flexible per adaptar-se a futurs canvis. Tindrà una superfície construïda d’entre 3.600 i 3.900 m², i una superfície d’ús de 2.995 m², multiplicant per cinc els 750 m² actuals.

El regidor de Cultura i Patrimoni, Miquel Cuenca, destaca que el document planteja una biblioteca “a l’alçada de les dimensions de la ciutat”, amb diferents usos i funcionalitats “més enllà del sentit tradicional del concepte de biblioteca”.

Quatre grans àrees i diferents espais, entre ells una cuina

Concretament, l’edifici disposarà d’un mínim de tres plantes més una o dues de subterrànies, i es dividirà en quatre grans àrees: àrea general, àrea infantil i de famílies, àrea de treball intern, i un gran atri d’acollida que connecti els diferents espais. La idea és que l’apropament a l’espai es faci a peu o en bicicleta, però també s’habilitarà una bossa d’aparcament públic en un espai proper a l’edifici.

Entre els espais que s’hi plantegen, hi ha una sala d’activitats de 160 m² per acollir les activitats que actualment la biblioteca duu a terme de forma descentralitzada en altres espais de la ciutat; 40 m² d’espai expositiu; 3 aules d’estudi; un espai formatiu; i un espai per a entitats que cobreixi part de la demanda que hi ha a la ciutat en aquest àmbit. També s’hi planteja una cuina i un espai de creació, així com un espai per a joves o una sala de cotreball, entre altres. La voluntat és que la nova biblioteca esdevingui el que anteriorment hauria sigut un centre cívic o una casa de cultura.

Flexibilitat i polivalència

La directora de la biblioteca, Eva Martí, ha recordat que la nova biblioteca és una demanda històrica. En aquest sentit, s’ha mostrat satisfeta per anar avançant en la definició de l’equipament “que la ciutat necessita”, i que reuneix les característiques de flexibilitat, mobilitat i polivalència.

El programa funcional de la nova Biblioteca de La Providència recull les aportacions que la ciutadania ha fet arribar a través de l’enquesta ciutadana que es podia respondre a través de la web www.novabiblioteca.banyoles.cat/, i a la qual van respondre més de 200 persones.

El document serà el punt de partida del concurs de projectes per dissenyar el nou equipament des del punt de vista arquitectònic, que es preveu engegar pròximament.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text