Exposicions

Banyoles

La intervenció Res a veure de l’artista banyolina Irena Visa homenatja el Museu Arqueològic

Ràdio Banyoles

Dijous 30 de setembre 2021 · 14:50

Planteja un recorregut pel museu, sense peces, a través de l’explicació de 19 persones vinculades directament amb l’equipament.

Aquest dissabte s’inaugura Res a veure, la intervenció artística de la banyolina Irena Visa al Museu Arqueològic. L’última mostra temporal abans de la reforma definitiva de l’equipament vol homenatjar el mateix museu a través de les persones i de les peces que en formen part.

Totes les peces del museu s’han traslladat al magatzem i així, amb les vitrines buides, l’artista ha preparat un recorregut a través del relat de 19 persones vinculades al museu, que expliquen una peça i la raó de l’elecció. Hi ha gravacions dels arqueòlegs Pere Castanyer o Julià Maroto, l’arxiver municipal Josep Grabuleda, l’antic conservador del Museu Arqueològic i l’actual, Josep Tarrús i Andrea Ferrer, o una de les netejadores, Irene Tohà.

Irene Visa ha explicat que la intervenció està lligada amb dues altres mostres que ha fet pel Museu d’Empúries (Fer veure) i per la Biennal d’Art de Girona (Això no és res) que reflexionen sobre què legitima el discurs oficial del patrimoni arqueològic i com es presenten les troballes. Per això ha plantejat una intervenció que vol aprofundir sobre un discurs museogràfic “que està en vies d’extinció”.

A les sales buides del museu s’han col·locat codis QR en els espais que ocupaven les peces abans del trasllat i les persones que recorrin les sales han d’anar activant les explicacions dels 19 testimonis amb els seus telèfons mòbils.

Un exemple és el relat que fa el catedràtic de Prehistòria i responsable durant anys de les excavacions de les coves de Serinyà Narcís Soler.

La intervenció es podrà visitar fins a finals de novembre al mateix Museu Arqueològic amb entrada lliure. Es recomana que l’audició es faci a través d’auriculars dels mateixos visitants, tot i que el Museu Arqueològic en tindrà a disposició. La inauguració oficial serà aquest dissabte a les 5 de la tarda.

El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha destacat que s’ha apostat per tancar aquesta etapa de l’Arqueològic amb una mostra transversal que permet fer una reflexió sobre l’equipament, el seu passat i el seu futur.

Irena Visa (Banyoles, 1985) és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Ha estudiat Arts Aplicades a l’Escultura a l’Escola La Llotja i té un Màster en Producció i Recerca artística de la Universitat de Barcelona en la línia d’investigació. Els seus treballs s’han pogut veure a la Fundació Miró, a l’Espai Bòlit, al Centre d’Art Santa Mònica, al festival GREC o a la Casa de Cultura de Girona, entre altres.

Activitats paral·leles

Com a activitats paral·leles a l’exposició, el dissabte 23 d’octubre es portarà a terme l’activitat Res a comentar, una visita comentada a l’antiga exposició amb la conservadora del museu Andrea Ferrer i l’artista Irena Visa. El dilluns 25 d’octubre, coincidint amb la Festa Major de Sant Martirià, es farà el taller familiar Res a dibuixar per a nens i nenes de 6 a 14 anys on dibuixaran les antigues peces del museu a partir del relat oral d’alguns dels protagonistes de l’exposició. I per últim, el diumenge 31 d’octubre, es farà Res a dir una visita guiada en clau històrica per l’edifici del museu amb Josep Tarrús i Josep Grabuleda.

Totes les activitats són amb reserva prèvia al mateix Museu Arqueològic a través del correu electrònic comunicaciomuseus@ajbanyoles.org o bé al telèfon 972 57 23 61.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text