Promoció Econòmica

Banyoles

La història de l’Arqueta de Sant Martirià centrarà la 13a Fira Medieval i Fantàstica Aloja

Ràdio Banyoles

Dilluns 4 d’octubre 2021 · 14:46

Alma Cubrae n’ha fet una reproducció banyada d’estany i bronze que passejarà per diferents espectacles i escenaris de la fira.
Alma Cubrae ha fet una maqueta de fusta i banyada d’estany i bronze de l'Arqueta de Banyoles.
Alma Cubrae ha fet una maqueta de fusta i banyada d’estany i bronze de l'Arqueta de Banyoles.

L’Arqueta de Sant Martirià serà la protagonista de la 13a Fira Aloja de Banyoles, que tindrà lloc del 8 al 10 d’octubre amb més espais i activitats després que la passada edició es fes en format reduït per la pandèmia. Els espectacles medievals d’Alma Cubrae són un dels pilars de la fira, que es completa amb el mercat medieval a la plaça Major i els tallers infantils que recuperen la Pia Almoina i la plaça de la Font. També es recuperen les atraccions infantils i l’espai esotèric, mentre que no es podran fer les cercaviles i els espectacles itinerants.

Enguany, s’ha recuperat la idea de fa dos anys de destacar un element central al voltant del qual girin el cartell i la majoria de propostes. A l’edició de 2019 va ser el drac de Banyoles, i en aquest cas s’ha escollit l’Arqueta de Sant Martirià. Alma Cubrae n’ha fet una maqueta molt realista de fusta banyada d’estany i bronze, amb figures de resina que reprodueixen les de l’Arqueta original, custodiada al Claustre del Monestir.

Un dels membres d’Alma Cubrae, Àngel Rodríguez, ha explicat que es tracta d’una reproducció de l’arqueta actual, però la idea és que acabi essent tal com era abans de ser espoliada i s’incorpori a les cercaviles com un element més de promoció del patrimoni medieval banyolí. Per la seva banda, la regidora de Turisme i Promoció Econòmica, Anna Tarafa, ha explicat que l’objectiu és donar a conèixer aquest element patrimonial als més petits.

Un dels espectacles que es podrà veure en el marc de la Fira Aloja, tots a l’espai de la Muralla, serà precisament ‘El miracle de l’arqueta’, en què Alma Cubrae farà una particular versió de la història d’aquest element d’orfebreria. Durant els dies de la fira també hi haurà diversos passos d’armes amb armadures reals, el combat inaugural el divendres al vespre i l’espectacle final Vacunum, diumenge al vespre. Tots els espectacles es faran en dues sessions, amb aforament limitat, però sense reserva prèvia de seient. Al final de cada espectacle se sortejarà un val de 50 € de l’Associació Banyoles Comerç i Turisme.

Mercat medieval a la plaça Major

Pel que fa al mercat medieval de la plaça Major, hi haurà 45 parades i un aforament limitat a 1.000 persones, amb quatre accessos delimitats. Anna Tarafa ha destacat que serà una fira més normalitzada que l’any passat, però encara amb restriccions per la Covid-19 i mesures de seguretat.

Es pot consultar tota la programació i els horaris de les diferents activitats de la Fira Medieval i Fantàstica Aloja a turisme.banyoles.cat.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text