Festes

Banyoles

La família Alsius farà el pregó de Sant Martirià 2020

Ràdio Banyoles

Divendres 2 d’octubre 2020 · 13:21

La nissaga banyolina de farmacèutics lligada a la ciutat des de fa més de dos segles obrirà l’edició d’enguany de la 'No Festa Major' el diumenge 18 d’octubre.

 

L’Ajuntament de Banyoles ha escollit la nissaga de farmacèutics Alsius com a pregoners per a aquesta edició atípica de la Festa Major de Banyoles. Els inicis de la família comencen amb Josep Fina, fill del farmacèutic de Cadaqués que va obrir una farmàcia al carrer de Girona.

 

Fina es va casar amb la gironina Jerònima Rivas i Tomàs i, com que no tenien fills, es van afillar a la seva neboda Narcisa, que es va casar amb Esteve Alsius i Guilla, originari de la Garriga. Els Alsius havien arribat a Banyoles de la mà del capellà del monestir de Sant Esteve, Ramon Alsius. El fill d’Esteve Alsius i Narcisa Rivas, Miquel Alsius i Rivas va seguir la tradició familiar i el 1843 va agafar el relleu de la farmàcia.

 

Posteriorment, l'ofici el va seguir el seu fill, el prehistoriador Pere Alsius i Torrent. I, després, Josep Alsius i Ricard, Ramon i Pere Alsius i Malagelada i, actualment, Esteve i Rosa Alsius i Suñer. En una entrevista a aquesta emissora, els pregoners han reconegut que porten la ciutat a la sang i que la seva relació amb Banyoles és “simbiòtica”.

 

La farmàcia, i els membres de la família Alsius, durant tots aquests anys han deixat una profunda empremta en la societat banyolina. Molts Alsius han esmerçat esforços a la vida pública i han tingut càrrecs municipals i una forta implicació social i associativa.

 

La mandíbula de Banyoles

 

Entre les seves fites, cal afegir-hi la troballa per part de Pere Alsius i Torrent d’un dels fòssils humans més importants de la península Ibèrica, la mandíbula de Banyoles. La família ha reconegut que “està ben custodiada” i que, mentre depengui d’ells, sempre serà a la ciutat.

 

Els Alsius han explicat que volen que el pregó d’enguany, marcat per la pandèmia sanitària, sigui diferent, “amè, curtet i familiar”.

 

El pregó de Sant Martirià el farà una família vinculada a la vida social i associativa banyolina i bolcada a la salut pública dels banyolins i banyolines des de fa més de dos-cents anys. L’acte tindrà lloc diumenge 18 d’octubre a les 12h del migdia al Teatre Municipal i es podrà seguir en directe per Ràdio Banyoles al 107.3 FM. Una hora abans, l'emissora emetrà també una entrevista en profunditat amb els pregoners.

 

Programació Sant Martirià

 

La programació de la No Festa Major d’enguany ja es pot consultar a www.festesbanyoles.cat. Totes les activitats culturals seguiran les mesures de protecció individual i col·lectiva per a la prevenció de la Covid-19.

 

Pròximament, s’obrirà la reserva gratuïta i la venda d’entrades. Concretament a partir del dia 7 d’octubre es podran adquirir a través d’internet. També s’habilitaran dos dies per poder fer la compra i reserva d’entrades de forma presencial. El 10 d’octubre a la plaça dels Turers i el dia 12 d’octubre a la plaça Major. I a partir del dimarts 13 d’octubre a l’Oficina Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament de Banyoles, amb cita prèvia.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text