Festes

Banyoles

La família Alsius farà diumenge el pregó de Sant Martirià 2021

Ràdio Banyoles

Divendres 15 d’octubre 2021 · 14:52

La nissaga, que ja havia d’obrir els actes de la festa l’any passat, farà un pregó a tres veus parlant de la pandèmia, la farmàcia i la mandíbula.

El pregó de la Festa Major de Banyoles d’aquest 2021 anirà a càrrec de la família Alsius. La nissaga de farmacèutics va rebre l’encàrrec de fer el pregó per obrir la ‘No festa major’ de l’any passat, però finalment les restriccions per la pandèmia van fer anul·lar els actes previstos. Un any després, aquest diumenge seran els encarregats de fer el tradicional pregó que obre oficialment la festa de la ciutat.

En una entrevista a aquesta emissora, un dels pregoners, Esteve Alsius, ha explicat que serà un pregó a tres veus que s’ha adaptat del text pensat per l’any passat.

El pregó de Sant Martirià el farà una família vinculada a la vida social i associativa banyolina i bolcada a la salut pública dels banyolins i banyolines des de fa més de dos-cents anys. Els inicis de la família comencen amb Josep Fina, fill del farmacèutic de Cadaqués que va obrir una farmàcia al carrer de Girona.

Fina es va casar amb la gironina Jerònima Rivas i Tomàs i, com que no tenien fills, es van afillar a la seva neboda Narcisa, que es va casar amb Esteve Alsius i Guilla, originari de la Garriga. Els Alsius havien arribat a Banyoles de la mà del capellà del monestir de Sant Esteve, Ramon Alsius. El fill d’Esteve Alsius i Narcisa Rivas, Miquel Alsius i Rivas va seguir la tradició familiar i el 1843 va agafar el relleu de la farmàcia. 

Posteriorment, l'ofici el va seguir el seu fill, el prehistoriador Pere Alsius i Torrent. I, després, Josep Alsius i Ricard, Ramon i Pere Alsius i Malagelada i, actualment, Esteve i Rosa Alsius i Suñer.

La farmàcia, i els membres de la família Alsius, durant tots aquests anys han deixat una profunda empremta en la societat banyolina. Molts Alsius han esmerçat esforços a la vida pública i han tingut càrrecs municipals i una forta implicació social i associativa. Entre les seves fites, cal afegir-hi la troballa per part de Pere Alsius i Torrent d’un dels fòssils humans més importants de la península Ibèrica, la mandíbula de Banyoles.

I el pregó d’aquest any repassarà l’evolució de la pandèmia, fent referència a altres pandèmies que ha viscut la ciutat; la vinculació de la família amb la ciutat i la farmàcia; i la mandíbula.

L’acte tindrà lloc diumenge 17 d’octubre a les 12h del migdia al Teatre Municipal i es podrà seguir en directe per Ràdio Banyoles al 107.3 FM. Una hora abans, l'emissora emetrà també una entrevista en profunditat amb els pregoners. Amb les noves mesures aprovades pel Govern, l’aforament del Teatre recupera el 100% de capacitat i els assistents hauran de portar mascareta en tot moment.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text