Literatura

Banyoles

La banyolina Pilar Codony explora la dicotomia entre animalitat i humanitat a la novel·la 'Distòcia'

Ràdio Banyoles

Dijous 24 de febrer 2022 · 13:37

El llibre, publicat per L'Altra Editorial, va guanyar el Premi Documenta 2021 i s’ha presentat aquest dimecres a Barcelona.
F: L'Altra Editorial
F: L'Altra Editorial

‘Distòcia’ reflexiona sobre la dicotomia entre animalitat i humanitat a través de la maternitat i de la Goja, una dona embarassada que es qüestiona la seva vida a partir d’aquest moment. És la primera novel·la de la banyolina Pilar Codony, guanyadora del Premi Documenta 2021; una història amb un ventall de personatges complexos, uns quants parts complicats i maternitats doloroses. També hi tenen cabuda una història d’amor entre dues vaques, així com històries d’orenetes, una ovella babaua o un gat.

En la presentació d’aquest dimecres a Barcelona, Codony ha explicat en declaracions recollides per l'ACN que la seva primera idea era escriure sobre animals i aproximar-s’hi lluny de l’esfera humana. Però es va adonar que això era impossible perquè "la mirada que tenim sobre ells és subjectiva". Posteriorment, va aparèixer el tema complex de la maternitat, que defensa com un punt de trobada “inqüestionable” amb els animals.

Codony, que és veterinària, ha admès que el llibre retrata les relacions que hi ha entre els animals, posant com a exemple la història d’amor “fantasiosa” entre dues vaques.

Premi Documenta

El jurat del Premi Documenta, format per Pau Vidal, Marina Espasa, Albert Forns, Josep Cots i Eugènia Broggi i reunit a Barcelona va decidir premiar per "insòlita unanimitat" la novel·la 'Distòcia'.

Segons el jurat, l'obra guanyadora destaca "pel ventall de personatges complexos i vivíssims que presenta, per la mirada íntima i valenta sobre l’avortament i la maternitat, per la representació del dia a dia en una granja de vaques i ovelles i d’un món rural molt arran de terra". Així mateix, va destacar sobretot que la novel·la "fuig de populismes literaris i llocs comuns, per l’autenticitat del relat i per una escriptura àgil, molt llegidora, i una llengua genuïna, entenedora i naturalíssima, lluny d’artificis i pirotècnies embafadores". En aquest sentit, l’autora detalla que el llibre confronta la dicotomia ment-cos i assegura que ha buscat explorar els límits de l’animalitat.

F: ACN
F: ACN

Veterinària de Banyoles

Codony és veterinària d'animals de granja, sobretot vedells. Va treballar amb vaques de llet una bona temporada, per això li va ser fàcil ambientar la novel·la en una granja de vaques. És natural de Banyoles i viu en un poble molt petit del Pla de l'Estany, en un mas on també té animals. L'autora assegura que li agrada molt escriure i que moltes de les històries se li acudeixen en els nombrosos viatges en furgoneta d’una granja a una altra.

Presentació dimarts a Banyoles

‘Distòcia’ es presenta a Banyoles el pròxim dimarts 1 de març a les 19.30 h a l’Espai Eat Art de la Fundació Lluís Coromina. La proposta, organitzada per la llibreria L’Altell, serà una conversa amb l’autora, la seva editora, Eugènia Broggi, i la llibretera Irene Tortós-Sala. Cal reserva prèvia a la web de L’Altell.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text