Municipal

Banyoles

L’oposició lamenta els tuits “transfòbics” del regidor, i Sumem i Jovent Republicà en demanen la dimissió

Ràdio Banyoles

Dilluns 8 d’agost · 14:18

ERC vol que el govern aclareixi la seva postura sobre les polítiques d’igualtat i CiP defensa el dret d’opinió, però considera que el tuit ofèn el col·lectiu.

Les piulades del regidor Miquel Cuenca sobre la “teoria queer” i la “llei Trans” també han provocat la reacció dels grups a l’oposició de l’Ajuntament de Banyoles.

D’una banda, ERC, ha emès un comunicat en què rebutgen uns comentaris que qualifiquen de “transfòbics i inacceptables per part d’un responsable públic”. Els republicans recorden que el ple de Banyoles va aprovar el 2020, amb el vot de Junts, una moció instant a desplegar i donar compliment a la Llei 11/2014 i a commemorar el 17 de maig (dia mundial contra l’homofòbia) i el 28 de juny (dia internacional de l’Orgull LGBTI). I el març de 2021 es va aprovar, també amb el vot favorable de l’equip de govern, una moció en suport a la Llei Trans. Per això, demanen a l’alcalde i a l’equip de govern que aclareixi la seva postura sobre aquestes qüestions, i més tenint en compte que s’està treballant en la creació d’una àrea de Serveis Socials pròpia, separada de la comarcal.

En aquest sentit, el portaveu d’ERC, Jaume Butinyà, demana si els serveis socials municipals mantindran el Servei d’Atenció Integral a les persones LGBTI, actualment comarcal, i assegura que, més enllà del tuit, el que els preocupa és la deriva que pugui prendre la nova àrea de serveis socials. Butinyà es qüestiona si les polítiques d’igualtat de l’equip de govern tenen nous criteris i orientacions a partir d’ara.

Sumem i Jovent Republicà demanen la dimissió de Cuenca

Des de les files més joves del partit, el Jovent Republicà del Pla de l’Estany ha demanat obertament la dimissió de Miquel Cuenca pels seus tuits “transfòbics”. Han iniciat una clavada de cartells i han emès un comunicat en què lamenten la “hipocresia” de l’actual regidor de Cultura de Banyoles, que el passat 31 de març va aprovar una moció de suport a la llei trans. A més, asseguren que “declaracions trànsfobes com aquestes són un altaveu més del discurs d’odi de l’extrema dreta i, per tant, un atac directe als drets de la comunitat LGTBIQ+”, i per això exigeixen unes disculpes públiques i la dimissió del regidor.

En la mateixa línia, Sumem Banyoles, ha criticat les declaracions del regidor i asseguren que “no podem admetre que cap càrrec electe tingui comportaments LGTBIfòbics”. Per això, exigeixen la “dimissió immediata” de Miquel Cuenca. El portaveu de la formació, Non Casadevall, assegura que el tuit és “injustificable i indefensable”, i considera que el problema no és la discrepància política, “necessària i legítima”, sinó el contingut transfòbic.

Casadevall afegeix que la carta de “suposada disculpa” publicada pel regidor està escrita “des d’un pedestal”, i no transmet “sinceritat sinó orgull”.

CiP qualifica els adjectius del tuit de “perillosos i mal triats”

També s’ha manifestat al voltant del desafortunat tuit el portaveu de CiP, Quim Fernández, que considera que qualsevol persona té dret a opinar lliurement, però assegura que els adjectius utilitzats són “perillosos i mal triats” i “ofenen” un col·lectiu. Afegeix que “disculpar-se està bé, però sempre és millor no haver de fer-ho”, i considera que l'equip de govern ha reaccionat tard. 

La piulada del regidor de Cultura de Banyoles no només ha provocat la reacció dels regidors de l’oposició, sinó que ha encès les xarxes amb comentaris reprovant el contingut del tuit. Entre ells, el de la sectorial FEMJuntesLGTBIQ, que es van afanyar a aclarir que Miquel Cuenca no és ni simpatitzant ni associat a JxCat.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text