Medi ambient

Pla de l'Estany

L’impacte de cigonyes contra línies elèctriques provoca microtalls de llum al Pla de l’Estany

Ràdio Banyoles

Divendres 17 de setembre · 13:15

Els Agents Rurals localitzen cada any una quinzena d’exemplars electrocutats, una de les problemàtiques que afecta aquesta au protegida.

Entre agost i setembre, estols de cigonyes sobrevolen el Pla de l’Estany en el seu viatge migratori des del nord d’Europa fins al continent africà; i cada vegada són més els exemplars que es queden a la comarca a passar la tardor i l’hivern. Els darrers dies, diversos usuaris han alertat de microtalls de llum, que haurien estat provocats per les topades d’aquests animals contra les línies elèctriques, una problemàtica existent per a aquestes aus.

Quan el sol comença a baixar, les cigonyes busquen un lloc elevat per passar-hi la nit, i molts cops acaben triant els cables de les torres elèctriques. Si aquests no estan ben aïllats, provoquen que els ocells s’electrocutin quan els toquen amb les ales. L’ornitòleg banyolí Carles Quer explica que les cigonyes blanques que sobrevolen la comarca tenen preferència per passar la nit en torres elèctriques entre Mata i Borgonyà, on cada any els Agents Rurals recullen entre quinze i vint animals morts o ferits.

Agrienergia dona els microtalls per resolts

Les companyies elèctriques de la comarca tenen constància d’aquests talls de llum. Des d’Agrienergia els atribueixen en part a topades de cigonyes, però també a altres factors, com caigudes de branques, que haurien provocat una major incidència els darrers dies. Es tracta de talls de menys d’un segon que haurien provocat les queixes de diversos veïns. La companyia ha estat treballant per solucionar el problema, que ja donaria per resolt.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text