Obres públiques

Banyoles

L’auditoria descarta malversació en les obres de Banyoles estudiades per suposats desajustos, però admet “poca cura” tècnica

Ràdio Banyoles

Dijous 13 de gener · 13:55

Segons l’informe, els procediments s’han fet igual en els diferents projectes independentment de l’empresa i l’equip de govern, tot i que en una obra de l’any 2005 la desviació entre el pressupost inicial i el cost final és superior al 75%.

L’equip de govern de Banyoles ha fet públiques aquest dijous al vespre les conclusions de l’auditoria externa encarregada per analitzar unes presumptes irregularitats en sis obres executades a la ciutat entre els anys 2005 i 2019. El document es va encarregar, primer a la Diputació de Girona i després a un enginyer tècnic extern, després que l’estiu passat el grup d’ERC posés sobre la taula uns possibles desajustos entre l’execució i la certificació d’algunes obres públiques.

L’informe, de 37 pàgines, analitza exhaustivament els processos de licitació, execució i certificació de les dues obres qüestionades per ERC, fetes al carrer de les Rotes i al barri del Barral els anys 2018 i 2019, respectivament. Alhora, també s’hi ha inclòs l’estudi de dos projectes de diferents contractistes dins el mateix mandat de l’actual equip de govern; i dues obres més d’entre els anys 2003 i 2006, quan ERC era al capdavant del govern.

Segons ha detallat l’alcalde, Miquel Noguer, l’informe conclou que no hi ha hagut malversació econòmica en la certificació de cap d’aquestes obres, tot i que en algunes hi ha hagut una mala praxi pel que fa a la descripció tècnica, que considera “poc formal i ortodoxa”, però sense cap desviació econòmica.

Desajust “anòmal” del 75% en una obra del 2005

Concretament, l’informe explica que en quatre de les sis obres auditades el tancament econòmic dels treballs es va produir amb una desviació de menys del 10% que estableix la llei, que atribueix a imprevistos de la mateixa execució de les obres. En les altres dues obres, la desviació del pressupost inicial i el cost final sí que és superior a aquest 10%. Concretament, en la reforma del carrer Baldiri Reixach, entre el carrer Jacint Verdaguer i el Passeig de la Indústria, al tancament el cost final és superior en un 20,75%, justificat per una contractació suplementària; i on la desviació és més gran és en la reurbanització d’un tram del carrer Sant Martirià, entre la plaça dels Estudis i la Ronda Fortià. En aquest cas, l’informe determina que aquesta obra, que es va realitzar l’any 2005, es posa a licitació per un pressupost d’uns 150.000 euros, es torna a adjudicar per uns 170.000 euros després de quedar desert, i el cost final de l’obra va ser de 340.000 euros, un 75% superior al cost previst.

L’alcalde assegura que és una situació “totalment anòmala” i s’hauria d’haver fet una nova contractació, però assegura que en tots els casos “es va pagar el que estava executat”.

L’alcalde assegura que ha estat “molt tranquil” en tot moment, i que l’auditoria s’ha fet amb la “màxima neutralitat” i amb la voluntat d’esvair qualsevol dubte, lamentant que s’hagi posat al punt de mira els tècnics municipals.

Miquel Noguer ha fet aquesta compareixença per explicar el resultat de l’informe després de donar-lo a conèixer als grups municipals en una junta de portaveus extraordinària amb la presència del mateix auditori, tal com s’havia compromès.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text