
L’Associació Azahara ha celebrat aquest dimarts els ‘Reconeixements Azahara: dones i diversitat’, que tenen com a objectiu donar a conèixer històries de vida i projectes protagonitzats per dones d’origen migrant o filles de la immigració a les comarques gironines.
En total, s’han entregat sis guardons, entre ells a les banyolines Dialla Diarra i Kumba Sakoli. Diarra és una activista social d’origen malià que lluita pels drets de les dones amb una intensa trajectòria associativa a Banyoles. És mediadora comunitària i una de les referents més destacades en l’àmbit de l’acollida, la inclusió social i la lluita contra la mutilació genital femenina. Actualment, és presidenta de l’Associació Legki Yakaru, una entitat de dones subsaharianes fundada el 2006 a Banyoles.
Per la seva banda, Kumba Sakoli és una politòloga d’origen gambià, graduada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat de Girona. S’ha especialitzat en relacions internacionals, seguretat, desenvolupament i Unió Europea. Actualment, és professora associada de la Universitat de Girona i tècnica de projectes pedagògics.
En declaracions a Ràdio Banyoles, Sakoli ha agraït el reconeixement, que posa en valor la trajectòria de dones que, com ella, ho han tingut més difícil per assolir els seus objectius. En aquest sentit, assegura que iniciatives com les d'Azahara serveixen per trencar estereotips i barreres que encara existeixen cap a les persones que tenen un bagatge migrant, que s'ha de veure com un valor afegit.