Cultura

Serinyà

L’Arxiu Comarcal ingressa el fons de Ca n’Illa de Serinyà, amb pergamins del segle XII

Ràdio Banyoles

Dimecres 18 de maig · 14:25

Aquest dimecres s’ha fet l’acte formal de cessió del fons, que inclou prop de 800 pergamins d’entre els segles XII i XVII, que es digitalitzaran per a la seva consulta.

L’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany ha ingressat recentment el fons de Ca n’Illa de Serinyà. Està format per 788 pergamins d’entre els anys 1147 i 1669, que contenen informació dels pactes, contractes i transaccions que la família Illa va tenir amb altres famílies. Destaquen tres pergamins del segle XII i un que té una llargada de 4,70 metres. El gruix del fons se centra en el segle XVI, amb 376 documents, fet que permet tenir un testimoni cultural del Serinyà d’aquesta època.

La directora de l’Arxiu, Núria Batllem, ha explicat que es tracta d’un fons extens, que representa un testimoni molt valuós de les relacions econòmiques i familiars de l’època, que s’anirà inventariant i digitalitzant per a la consulta de la ciutadania.

Custodiat durant 25 generacions

Ca n’Illa és una de les cases pairals més grans de tota la comarca, ja que integra antigues masies i masoveries de la vall del Ser, referenciada ja en textos de l’edat mitjana. El propietari del fons, Josep Maria Illa, ha remarcat el fet que la documentació ha estat custodiada durant 25 generacions i que totes elles han vetllat per conservar-lo. A més, ha sobreviscut a diverses inclemències com guerres, incendis o el perill de crema. Illa ha reconegut la recança a desprendre’s del fons, però assegura que la família ha entès que aquest era el moment de fer la cessió a l’Arxiu per a la seva consulta.

Acte de generositat

L’alcalde de Serinyà, Josep Antoni Ramon, ha destacat el compromís i la col·laboració de la família Illa al municipi de Serinyà, i ha agraït el que considera un “gran acte de generositat”. En la mateixa línia, el director dels Serveis Territorials de Cultura de Girona, Josep Calatayud, ha agraït la confiança en l’administració perquè aquest fons passi a ser de domini públic. Mentre que el president del Consell Comarcal, Francesc Castañer, n’ha destacat el caràcter històric comarcal.

Els 788 documents ja es troben a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, on s’aniran restaurant, arxivant i digitalitzant progressivament per a la seva consulta física i, més endavant, també en línia.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text