Museus

Banyoles

L’Arqueològic trasllada les 1.700 peces de la col·lecció permanent per començar la darrera fase de reforma

Ràdio Banyoles

Dimarts 14 de setembre 2021 · 13:48

Les obres, que es desenvoluparan durant el 2022, ja compten amb l’aval de Patrimoni i s’enllaçaran amb el concurs per a la nova museografia.

Els tècnics del Museu Arqueològic de Banyoles estan duent a terme aquesta setmana la documentació i trasllat de les peces de la col·lecció permanent per poder iniciar la darrera fase de remodelació integral dels espais. De moment, ja han guardat un miler de les més de 1.700 peces que s’hi exposaven fins ara, que romandran al magatzem fins que finalitzin els treballs.

El regidor de Cultura i Patrimoni de Banyoles, Miquel Cuenca, ha detallat que es tracta d’un projecte llargament reivindicat que s’ha allargat en el temps, però que ara inicia la recta final per posar al dia un museu dels anys 70 en un edifici històric.

Obres el 2022 i nou discurs museogràfic

El projecte executiu, redactat per l’equip d’arquitectes Birulés Cabré Romans, ja compta amb l’aval de la Comissió de Patrimoni de la Generalitat, i es preveu que les obres es licitin a finals d’any. La reforma es desenvoluparà durant el 2022, i llavors farà falta mig any més per dur a terme el projecte museogràfic. Miquel Cuenca ha detallat que tècnics especialistes redactaran el discurs de les diferents etapes històriques de les peces que acull el museu, i a partir d’aquí es convocarà un concurs públic per desenvolupar la nova museografia.

Més de 800.000 peces de diferents jaciments

El Museu Arqueològic alberga més de 800.000 peces provinents dels diferents jaciments paleontològics i arqueològics del Pla de l’Estany que expliquen diferents períodes històrics. Entre ells, el Parc Neolític de la Draga, el Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà o la vil·la romana de Vilauba. Segons Cuenca, el nou Arqueològic haurà de reforçar aquest paper de museu territorial catalitzador de l’enorme potencial arqueològic de la comarca.

La darrera fase d’obres del Museu Arqueològic, que suposarà la reforma integral de les sales permanents, té un pressupost d’1,7 milions d’euros. Els treballs permetran completar la reforma de l’edifici actual i construir un edifici adjacent al pati de la Pia Almoina de nova planta amb soterrani per acollir un magatzem i un espai per als serveis educatius. Paral·lelament, el nou projecte museogràfic tindrà un cost d’uns 600.000 euros més.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text