Patrimoni

Banyoles

L’Ajuntament engega el projecte Memòria de Banyoles i instal·larà les primeres 10 plaques escollides per votació popular

Ràdio Banyoles

Dimarts 24 de gener · 14:00

Diumenge es farà la ruta inaugural estrenant la senyalització d’espais, personatges o esdeveniments rellevants de la història de la ciutat.
El projecte Memòria de Banyoles s'ha presentat aquest dimarts a l'Ajuntament.
El projecte Memòria de Banyoles s'ha presentat aquest dimarts a l'Ajuntament.

L’Ajuntament de Banyoles posa en marxa aquesta setmana el projecte Memòria de Banyoles. Es tracta d’un pla de senyalitzacions de llocs, edificis (desapareguts o existents), d’esdeveniments i personatges per tal de preservar-ne la memòria col·lectiva. Això ha de permetre identificar i recordar la importància de l’espai en la història de la ciutat, ja sigui perquè hi va viure una persona significativa, va ser un lloc representatiu o hi va succeir un fet rellevant.

Memòria de Banyoles s’anirà ampliant cada any i la primera entrega consta d’onze plaques commemoratives. La primera ja es va estrenar provisionalment el 13 de gener coincidint amb el centenari del sardanista Martirià Font, al carrer Coromina. Les altres deu s’han escollit a través d’un procés de votació en què hi han participat unes 200 persones.

El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha explicat que el projecte vol donar a conèixer “com un llibre obert” els indrets, fets o personatges destacats que caurien en l’oblit o passarien inadvertits.

6 llocs i 5 personatges

A banda de la de Martirià Font, sis de les plaques corresponen a espais de la ciutat i quatre a persones. Concretament, se’n col·locaran a dues de les antigues portes de la Muralla medieval de Banyoles, la Porta de Sant Martirià, al carrer Mercadal, i la Porta dels Turers, al carrer del mateix nom; a l’antiga estació del carrilet, conegut popularment com el Tren Pinxo; a l’antic Teatre Principal, a la plaça del Teatre; a l’Ateneu a la plaça Major i al desaparegut Hotel Flora, a la plaça dels Turers. Pel que fa a personatges rellevants de la història de la ciutat, se senyalitzarà el lloc on va ser assassinat el dirigent republicà Josep Toribi de Ameller Hysern; les cases on van viure l’escriptor Jaume Farriol, la metgessa Cecília Marín, la primera dona en exercir la medicina a les comarques gironines; i la primera regidora de l’ajuntament, Maria Banal.

Cuenca reconeix la dificultat de l’elecció perquè parteixen d’un llistat de més de 200 possibilitats, i també la dificultat de destacar personatges femenins perquè històricament poques dones han tingut papers socialment protagonistes.

Homogneïtzar les senyalitzacions

El projecte pretén homogeneïtzar les senyalitzacions commemoratives que es facin d'ara endavant a la ciutat i fer-les perfectament identificables a simple vista. El disseny del projecte s’ha encarregat a l’estudi banyolí Enserio, integrat per Ferran Rodríguez i Miquel Amela, que en aquesta ocasió han comptat amb la col·laboració dels arquitectes Pau Sarquella i Carme Torres.

La proposta dels dissenyadors presenta les plaques com a cartel·les d’una exposició a l’aire lliure, peces de formigó de 21x15 cm que seran visibles sense ser agressives i que se situaran a mitjana alçada precisament seguint aquesta idea de cartel·la i alhora per criteris d’accessibilitat. La informació que s’hi plasma és sintètica, però es podrà ampliar en un futur al web de Cultura Banyoles, on figurarà la relació i ubicació de les plaques, que es numeraran per ordre d’inauguració.

Les plaques de ‘Memòria de Banyoles’ s’inauguraran aquest diumenge a les 12 del migdia amb una ruta comentada per l’arxiver municipal, Josep Grabuleda, que s’iniciarà a la plaça Major, davant l’edifici de l’Ateneu.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text