Política

Cornellà del Terri

L’Ajuntament de Cornellà del Terri aprova la moció a favor de la via unilateral

Ràdio Banyoles

Dijous 25 de febrer 2021 · 14:24

El text, que havia recollit 231 signatures, va ser aprovat per majoria simple i els impulsors de la campanya es mostren en part decebuts per la incoherència dels partits catalans als diferents ajuntaments.

El ple de l’Ajuntament de Cornellà del Terri ha aprovat aquest mes de febrer la moció a favor de “la via unilateral com a únic camí per assolir la independència de Catalunya” demanant que es faci efectiu el mandat de l’1 d’octubre. El text va ser presentat a través d’un moviment ciutadà que va recollir prèviament 231 signatures que donaven suport a l’entrada de la moció a ple (gairebé un 13% del cens electoral).

La moció aprovada, llegida per l’alcalde, Salvador Coll, defensa cinc punts en què es detallen els compromisos amb la via unilateral, i la voluntat de portar els acords a les direccions dels partits per dissenyar una estratègia comuna per dur a terme la ruptura amb l’estat espanyol en la pròxima legislatura.

Els dos grups polítics presents al ple, JxCat i Compromís per Cornellà-ERC, van permetre el vot individual, trencant l’habitual disciplina de vot per partits.

La moció es va aprovar amb 7 vots a favor (la majoria de JxCat), 3 abstencions i 1 vot en contra; i alguns dels regidors van voler argumentar el sentit del seu vot.

L’objectiu de la moció era portar el debat al ple i que cada partit fes públic el seu posicionament sobre el compromís de fer efectiva la ruptura amb l’estat espanyol per la via unilateral.

Valoració del grup impulsor

El grup impulsor al municipi, adherit al moviment #Viaunilateral, valora molt positivament l’aprovació de la moció i el nombre de signatures recollides “en condicions molt adverses”, però en critica alguns aspectes. D’una banda, han explicat que hi havia predisposició de votar la moció abans de les eleccions del 14-F però creuen que JxCat no va fer prou perquè es votés el mes de gener.

També es mostren decebuts perquè els partits polítics catalans no mantenen una postura única i coherent arreu del territori. La moció s’ha portat a uns 35 municipis de Catalunya i es pot veure que alguns partits aproven la moció en un ajuntament, però en un altre esmenen el text, en altres la desestimen i fins i tot la bloquegen.

Han constatat que la via unilateral crea respecte a molta gent “perquè es relaciona directament amb una DUI o amb violència” i defensen que hi ha moltes vies d’unilateralitat “com la que practica l’estat espanyol”. Defensen, però, que la campanya serveix per fer una reflexió sobre la unilateralitat i que s’ha posat sobre la taula una qüestió que tard o d’hora s’haurà de tractar. La campanya #Viaunilateral es pot consultar en aquest l’enllaç: viaunilateral.cat

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text