Biblioteca

Banyoles

L’Ajuntament de Banyoles signa el conveni amb el Bisbat per la nova biblioteca a La Providència

Ràdio Banyoles

Divendres 6 d’agost 2021 · 14:08

Les quatre parts implicades han expressat la seva satisfacció amb l’acord, que ha de permetre desenvolupar la zona de forma harmònica. Un cop signat el consistori iniciarà un concurs d’idees per definir el projecte de la nova biblioteca.

Banyoles podrà tirar endavant el projecte per traslladar la biblioteca a La Providència. Després d’anys de negociacions, l’Ajuntament ha firmat aquest divendres el conveni amb el Bisbat de Girona, que posa les bases per fer realitat el nou espai. L’acord s’ha signat a quatre bandes, ja que la titularitat del recinte religiós pertanyia fins ara al Bisbat de Girona. A la taula hi seien també el promotor Manel Puig, que construirà habitatges en una part del recinte; i també Càritas Diocesana i el centre Canaan, que tenen el seu local a l’edifici.

El diàleg entre les parts s’havia allargat en el temps, però finalment s’ha desencallat i permetrà traslladar en un futur les instal·lacions de la biblioteca a La Providència. Actualment la Biblioteca es troba a la Vila Olímpica en un espai que ha quedat petit i obsolet. Amb la signatura del conveni, el consistori iniciarà el concurs d’idees per a definir el projecte per a la futura reubicació de l’actual biblioteca.

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha subratllat la bona voluntat per part de tothom d’arribar a un acord i s’ha mostrat orgullós per redignificar la zona que havia quedat degradada.

La finca total és d’uns 4.993 m2, 915 dels quals l’Ajuntament rep anticipadament en forma de cessió gratuïta per part del Bisbat de Girona; així com un habitatge de protecció oficial gratuït. El Bisbat ha fet el lliurament anticipadament perquè el consistori pugui desenvolupar el projecte de la futura nova seu de la Biblioteca de Banyoles mentre es redacta el Pla de Millora Urbana de l’entorn. La resta de la parcel·la es destinarà a habitatges, un 30% dels quals seran de protecció oficial, amb aparcament soterrat i una plaça.

Contraprestacions per a Canaan i Càritas

Pel que fa al centre assistencial Canaan, renuncia al contracte de comodat que tenia a l’edifici, a canvi d’un local i 3 habitatges i tindrà una pròrroga fins al 31 de desembre de 2023 per abandonar l’espai.

Per la seva banda, Càritas rebrà també un local i un habitatge. El Bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha reconegut que ha estat un procés difícil, que ha durat anys, però que permet combinar harmònicament els interessos de totes les parts i també les seves respectives tasques socials.

Com a representant de Canaan, Joan Cáliz, ha assegurat que els quatre actors “han demostrat que estimen Banyoles que és qui hi surt guanyant”. Cáliz ha remarcat que amb la signatura del conveni s’ha posat “una primera pedra virtual” que donarà pas al “somni de recuperar un equipament que estava molt deixat” i també reordenar la zona.

Junta de Govern i de Portaveus extraordinàries

La signatura s’ha fet després d’una Junta de Govern Local extraordinària, on s’ha aprovat l’acord, i d’una Junta de Portaveus, també extraordinària, on s’ha anunciat la signatura del conveni a la resta de grups municipals.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text