Recs

Banyoles

L’Ajuntament de Banyoles automatitzarà les comportes dels quatre recs que encara funcionen manualment

Ràdio Banyoles

Dimecres 3 d’agost · 13:17

El projecte afectarà els recs de ca n’Hort, de la Figuera d’en Xo, Major i de Guèmol.

L’Ajuntament de Banyoles ha aprovat el projecte per canviar les comportes dels quatre recs que encara funcionen manualment. Actualment, hi ha cinc comportes en els principals recs que surten de l’Estany de Banyoles: quatre de manuals i una d’automatitzada, que es troba al rec d’en Teixidor, a tocar de l’escola de la Draga, que es pot activar amb control remot. La comporta automatitzada del rec d’en Teixidor, que es va instal·lar el 2020, ha mostrat una versatilitat i utilitat que ha portat a l’Ajuntament a prendre la decisió d’instal·lar aquest tipus de comporta a la resta de recs troncals que donen sortida a l’aigua de l’estany.

La resta de comportes estan situades en diversos punts dels primers trams dels recs, a uns 250 i 350 metres de la riba de l’Estany. La instal·lació de les comportes automatitzades, que afectarà els recs de ca n’Hort, de la Figuera d’en Xo, Major i de Guèmol, permetrà una regulació molt més ràpida i precisa dels cabdals dels recs i, per tant, del nivell de l’Estany de Banyoles.

Subvenció Next Generation

L'objectiu dels treballs és poder regular amb major precisió i rapidesa el nivell de l’Estany de Banyoles així com els cabals de sortida dels recs que el buiden. El pressupost del projecte és de 142.916,13 €, partida que no està prevista al pressupost municipal vigent. Per realitzar la instal·lació de les comportes automatitzades, l’Ajuntament ha demanat una subvenció Next Generation sobre la regulació de cabals ecològics. El regidor de Medi ambient i batlle d'aigües de Banyoles, Albert Tubert, ha afirmat en una entrevista a aquesta emissora que, si els és concedida aquesta ajuda, podran canviar de cop tota la maquinària.

Afectació a la fauna

Tubert explica que les comportes actuals són “de guillotina”, de manera que tallen el pas de tota mena d’animals. El sistema automatitzat, però, serà millor per la fauna de l’estany, perquè permetrà el pas d’ànecs i peixos en tot moment.

El principal objectiu d'aquest projecte és poder millorar la gestió de l’aigua de l’estany i tenir un millor control del nivell de l’Estany de Banyoles, així com del cabal dels recs de sortida de l’estany.

El sistema de comportes automatitzades serà útil, també, pel que fa als estudis i coneixements, perquè permetrà saber el cabal exacte dels recs de sortida d’aigua de l’estany, dada de la qual actualment només se’n coneixen estimacions.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text