Estany

Pla de l'Estany

Inicien la neteja de 5.000 m² de bosc de sota l’església de Porqueres per restaurar-hi una zona d’aiguamolls

Ràdio Banyoles

Dijous 22 de setembre 2022 · 13:07

L’objectiu és incrementar la superfície d’hàbitats d’interès al voltant de l’espai protegit de l’Estany, alhora que es recupera la visual de l’església romànica, fins ara tapada per la coberta arbòria.

El Consorci de l’Estany està duent a terme una actuació de restauració ecològica i recuperació paisatgística al sud-oest de l’Estany de Banyoles. Els treballs, que s’han iniciat aquesta setmana, consisteixen en la neteja de la zona boscosa de l’entorn de l’església de Santa Maria de Porqueres. En concret, es tracta d’una zona de bosc de ribera d’uns 5.000 m², que es netejarà amb l’objectiu de restaurar-hi una zona d’aiguamolls, i incrementar així la superfície d’hàbitats d’interès per la conservació a l’Espai Natural Protegit de l’Estany.

El director del Consorci, Albert Tubert, ha detallat que s’hi eliminarà la vegetació actual de bosc de ribera, recuperant el prat de dall, i es rebaixarà el terreny uns 40 m per restaurar-hi una zona inundable. D’aquesta manera, es contribuirà a millorar la fauna i flora pròpies de la zona, com la falguera, la tortuga d’estany o la llúdriga.

Per altra banda, amb aquesta actuació també es pretén recuperar la imatge emblemàtica d’un dels elements del patrimoni paisatgístic de l’Estany, la visual des de diferents punts de l’església de Santa Maria de Porqueres. Un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional que amb el pas dels anys ha anat quedant tapat per la coberta arbòria i que ara es podrà tornar a veure des de diferents punts de l’Estany. El president del Consorci i alcalde de Porqueres, Francesc Castañer, ha detallat que l’espai serà visitable per mitjà de passeres de fusta, recuperant-lo per al gaudi públic, buscant l’equilibri amb la preservació natural.

L’actuació, que té un cost d’uns 90.000 euros, compta amb una subvenció de 60.000 euros de la Generalitat, i la resta els aporten els ajuntaments de Banyoles i Porqueres, i el Consorci de l’Estany. Els treballs han començat aquesta setmana i es preveu que s’allarguin, si el temps ho permet, entre tres i quatre setmanes.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text