Municipal

Banyoles

Els candidats de Banyoles exposen els seus programes en un debat propositiu i amb clares discrepàncies en alguns àmbits

Ràdio Banyoles

Divendres 26 de maig 2023 · 17:01

El desenvolupament urbanístic, els serveis a les persones o la falta d’equipaments van ser alguns dels temes que van generar més confrontació entre els caps de llista de Junts, ERC, Sumem CUP i PSC.
El debat electoral de Banyoles ha tingut lloc aquest dijous al vespre al Teatre Municipal.
El debat electoral de Banyoles ha tingut lloc aquest dijous al vespre al Teatre Municipal.

El Teatre Municipal de Banyoles ha acollit aquest dijous el debat electoral entre els candidats a l’alcaldia de Banyoles, organitzat conjuntament per Ràdio Banyoles i Banyoles Televisió, i que es va poder seguir en directe per aquests dos mitjans.

Miquel Noguer per Junts Banyoles, Jaume Butinyà per ERC - Som Banyoles, Jana Soteras com a candidata de Sumem CUP Banyoles i Quim Fernández pel PSC - Convivència van poder exposar els principals punts dels respectius programes en un debat propositiu, amb contrast de postures, però en general evitant l’atac directe. Qui va ser més incisiu va ser el candidat del PSC, que va capitanejar les discrepàncies amb el govern de Junts, però les altres formacions van aprofitar el temps per defensar les seves propostes, defugint la confrontació. L’actual alcalde, Miquel Noguer, en alguns moments no tan còmode com en anteriors ocasions, no es va enganxar als retrets i va defensar el seu model de ciutat amb la seguretat de qui governa.

El debat es va organitzar en quatre blocs temàtics centrats en equipaments; habitatge i urbanisme; mobilitat i sostenibilitat; i atenció a les persones.

Falta d’equipaments

Pel que fa als equipaments, la necessitat d’espais per a entitats i la manca d’una piscina municipal van centrar el debat. Jana Soteras (Sumem) reclama l’anunciat hotel d’entitats, assemblees de barris i un procés participatiu per definir la Cooperativa. Jaume Butinyà (ERC) va centrar el debat en la manca d’espais, de planificació i el projecte de la Cooperativa Cultural. Noguer (Junts) va defensar l’adquisició d’equipaments per la ciutat, com la Providència, Can Tarradas o Can Tomàs Teixidor, i recorda que la Cooperativa es podrà adquirir sense cost, ja que el POUM aprovat ha tacat la zona d’equipaments. Finalment, Quim Fernández (PSC), considera que la Cooperativa no és viable i reclama una segona escola bressol, una piscina municipal i una nova zona esportiva.

Atenció a les persones

El segon bloc va ser el d’atenció a les persones, amb debats al voltant dels serveis socials, el suport a les entitats o el Pla d’Escolarització Extensiva. Jaume Butinyà (ERC) va encetar el bloc afirmant que la separació dels serveis socials de Banyoles ha sigut un “error”. Al seu torn, Noguer (Junts) defensa que la nova àrea permet una millor atenció a les persones. Quim Fernández (PSC) coincideix amb ERC en què la municipalització dels serveis socials ha estat “traumàtica” i caldrà tornar al model anterior. Jana Soteras (Sumem), per la seva banda, proposa un Pla integral per la gratuïtat de l’escolarització en la primera infància, vetllar perquè no tanquin escoles i la creació d’un Consell de Joventut.

Habitatge i urbanisme

L’habitatge i l’urbanisme va centrar el tercer bloc, amb més incidència en el desenvolupament urbanístic que en l’habitatge. El primer a intervenir en aquest àmbit va ser el candidat de Junts, Miquel Noguer, que va defensar el POUM aprovat, la necessitat de desenvolupar Sota Monestir i l’aposta per un parc d’habitatge públic per a joves. Quim Fernández (PSC) considera que el POUM aprovat no millora el pla general anterior, i defensa que cal una política d’habitatge “sòlida” més enllà de l’atorgament d’ajudes. Jana Soteras (Sumem CUP) aposta per la preservació de les hortes de Sota Monestir, es mostra contrària al vial previst a la zona, i defensa la necessitat d’augmentar el parc d’habitatge públic a la ciutat. Finalment, Jaume Butinyà (ERC) destaca que cal corregir la connexió de Can Puig amb el centre, incrementar un 10% el parc d’habitatge públic a la ciutat i posar al mercat els 1.000 habitatges buits; una xifra que Noguer va corregir, reduint-la a prop de 300.

Mobilitat i sostenibilitat

El darrer bloc va ser el de mobilitat i sostenibilitat, centrat en la gestió de l’aigua, la pacificació del trànsit i el model de recollida de residus. Quim Fernández (PSC) considera que la gestió de les escombraries continua essent un problema, i no creu que el porta a porta sigui el millor model. Sí que hi aposta la candidata de Sumem CUP, Jana Soteras, que assegura que la gestió del dia a dia no ha resolt l’emergència climàtica, i defensa que calen més parades del transport públic. Jaume Butinyà (ERC) critica la gestió de residus separadament de la comarca, considera que s’han perdut oportunitats per pacificar el trànsit a la ciutat i apunta la necessitat d’una estació d’autobusos. Per la seva banda, Miquel Noguer (Junts) assegura que el model de recollida actual millora l’antic, aposta per una comunitat energètica al Museu Darder i insisteix en la defensa de l’aigua de l’Estany com a bé comunal.

El debat va acabar amb un torn final de preguntes que els espectadors i oients han pogut fer arribar en els darrers dies als candidats, amb qüestions referents a possibles pactes electorals, la problemàtica de l’ocupació d’habitatges o la necessitat d’un espai de lleure per a famílies a les tardes.

La petició final de vot per part dels quatre candidats va posar el punt final a un debat que va començar a les 20 h i es va allargar poc més de dues hores.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text