Agricultura, Ramaderia i Pesca

Pla de l'Estany

El pagesos del Pla de l’Estany denuncien que han hagut de canviar de cultius per culpa del porc senglar

Ràdio Banyoles

Dimecres 31 d’agost 2016 · 12:38

Unió de Pagesos fa anys que demana a l’Administració que faciliti les actuacions per minvar el número d’animals com la captura nocturna, que per altra banda provoca molts recels a les entitats de defensa dels animals.

 

Unió de Pagesos denuncia que la plaga de porcs senglars que hi ha al Pla de l’Estany i a les comarques gironines, lluny de reduir-se segueix augmentant de forma imparable. Des de la sectorial comarcal del sindicat agrari han denunciat que ja fa algunes temporades que la majoria de pagesos del Pla de l’Estany han optat per canviar de cultius per intentar rebaixar els danys dels senglars.

 

El coordinador d’Unió de Pagesos al Pla de l’Estany, Miquel Puigdevall, ha assegurat que si fa uns anys el girasol era un explotació que funcionava molt bé a la comarca; en aquests moments pràcticament no hi ha ningú que en conreï per por que els senglars destrossin tot el camp.

 

Les captures nocturnes amb tot terreny una possible solució

 

Des d’Unió de Pagesos reclamen des de fa temps que l’Administració treballi de forma més decidida per fer front a la plaga dels porcs senglars. Segons el sindicat, cal potenciar actuacions que “s’ha demostrat que poden funcionar” per rebaixar el número d’animals, com ara la captura nocturna amb tot terrenys per part dels Agents Rurals.

 

De fet, el Departament d'Agricultura va anunciar a principis d’agost que vol estendre aquestes captures nocturnes, que s’han dut a terme en algun municipi, arreu de les comarques gironines; ja que aquest sistema per controlar la plaga és molt més efectiu que les batudes i els aguaits.

 

Miquel Puigdevall assegura, però, que qualsevol mètode serà estèril si no s’arriba a un gran acord i es treballi coordinadament arreu. El responsable comarcal d’Unió de Pagesos creu que, si no és així, les actuacions que es fan actualment només aconsegueixen fer fugir els animals a les explotacions agrícoles veïnes.

 

Defensors dels animals no ho veuen clar

 

Des de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) ja han denunciat que actuacions com la caça nocturna és “il·legal” i ineficaç. Segons l’associació, que reconeix la problemàtica, s’ha d’apostar per combinar "els mètodes tradicionals" amb sistemes anticonceptius, com es fa en colònies de coloms i gats.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text