Exposicions

Banyoles

El Museu Darder acull fins al 2 d’abril l’exposició ‘La imatge impresa en les cultures visuals de l’antifranquisme’

Ràdio Banyoles

Divendres 20 de gener · 13:16

La nova exposició del Memorial Democràtic repassa els artistes i moviments artístics i culturals d’un moment decisiu en el camí cap a la democràcia.
La inauguració de la mostra va comptar amb la presència del director del Memorial Democràtic, el banyolí Jordi Font.
La inauguració de la mostra va comptar amb la presència del director del Memorial Democràtic, el banyolí Jordi Font.

El Museu Darder de Banyoles ha inaugurat aquest dijous l’exposició ‘La imatge impresa en les cultures visuals de l’antifranquisme. Els anys de l’Assemblea de Catalunya’. L’exposició posa en relleu la importància de les arts i el conjunt de cultures visuals en la lluita contra la dictadura franquista i en l’avenç democràtic. Les imatges aplegades tenen en comú el fet que van prendre forma mitjançant la impressió gràfica i això va ser decisiu en la seva popularització. Ho detalla el director dels Museus de Banyoles, Lluís Figueras.

Va ser als setanta, sobretot gràcies a l’ús de tècniques reprogràfiques diverses i a la utilització de gravats, cartells, llibres, revistes i caràtules de disc, entre altres, que aquesta producció visual va arribar a capes àmplies de la població. Aquests elements van contribuir a promoure entre la ciutadania la percepció d’un marc de referències, valors i actituds aliens o contraris als de l’oficialitat establerta.

L’Assemblea de Catalunya

Aquesta exposició s’emmarca en els actes commemoratius dels cinquanta anys de la constitució de l’Assemblea de Catalunya i vol ser un reconeixement al conjunt de persones, grups, entitats i organitzacions de signe divers que van participar en les lluites per les llibertats individuals i col·lectives opositores al franquisme.

L’exposició ha estat comissariada per Narcís Selles, filòleg i doctor en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En la inauguració també hi va ser present el director del Memorial Democràtic, el banyolí Jordi Font. La mostra, proposada pel Museu Arqueològic, però allotjada al Darder per les obres al primer equipament, es podrà veure fins al 2 d'abril, amb entrada gratuïta.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text