Patrimoni

Banyoles

El Molí dels Paraires ja és visitable després que l’Ajuntament n’hagi completat la rehabilitació

Ràdio Banyoles

Dimecres 28 d’abril · 14:14

Les obres han tingut un cost d’uns 80.000 euros i han permès instal·lar-hi una picoturbina per generar electricitat, com a exemple de font d’energia a través de la força del rec.

L’Ajuntament de Banyoles ha completat recentment les obres per rehabilitar el Molí dels Paraires per a fer-lo visitable. Les obres s’han centrat a consolidar l’estructura de l’edifici, repicar la pedra i restaurar les zones més degradades. A més, els treballs han permès fer visible el salt d’aigua de quatre metres del rec Major, després de netejar-ne els sediments per recuperar-ne l’alçada original. També s’ha canviat l’anterior porta de fusta d’accés a l’edifici per una reixa de ferro per fer visible el rec i el salt d’aigua des de l’exterior.

L’alcalde, Miquel Noguer, ha destacat que s’ha recuperat un espai patrimonial que estava molt degradat. A més, els treballs han permès instal·lar a l’espai una picoturbina com a exemple de font d’energia sostenible, recuperant la tradició de l’ús de l’aigua com a força motriu al llarg del rec Major.

Documentat per primera vegada al segle XIV

El primer document que fa referència al molí ubicat en aquest punt és del segle XIV. I també s'ha documentat que l’any 1685 pertanyia a la Confraria dels Paraires, gremi dedicat a la indústria llanera. A partir del segle XVIII, la introducció de nova maquinària i de nous materials, com el cotó o la seda, va provocar una progressiva davallada de la demanda de draps. Finalment, a mitjan segle XIX, la confraria es va acabar dissolent. Des d’aleshores, i fins al seu abandonament, el salt d’aigua del molí es va aprofitar per a diversos negocis, des d’un molí fariner fins a una fàbrica de fideus.

Les obres i la instal·lació de la picoturbina han suposat una inversió d’uns 80.000 euros, dels quals la Diputació de Girona n’ha aportat uns 50.000. L’energia que es produeixi s’abocarà a la xarxa pública i abastirà l’enllumenat públic. El molí estarà tancat i s’obrirà per a visites guiades.

La rehabilitació del Molí dels Paraires forma part del projecte per convertir el Rec Major en un eix vertebrador per millorar la connectivitat entre l’Estany i el Barri Vell amb la vista posada en el turisme. A més de la rehabilitació del Molí dels Paraires, el projecte inclou també la recuperació del darrer tram del rec, entre els carrers Jaume Butinyà i Blanquers; i la definició d’una nova ruta al voltant del rec.

El projecte està valorat en 506.907,15 €, dels quals el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat n’aportarà̀ 253.488,57 € a través del Pla de Foment del Turisme.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text