Arqueologia

Banyoles

El jaciment Neolític de la Draga, finalista del Premi Nacional d’Arqueologia i Paleontologia Fundació Palarq

Ràdio Banyoles

Divendres 8 d’octubre 2021 · 13:17

El projecte de la Draga, que acumula 30 anys d’excavacions, figura entre els 5 finalistes d’aquest reconeixement, escollits per un jurat internacional.
F: Cultura Banyoles
F: Cultura Banyoles

El projecte “La Draga en el context de les primeres comunitats neolítiques peninsulars” és un dels 5 finalistes del Premi Nacional d’Arqueologia i Paleontologia Fundación Palarq. Així ho ha fet públic el jurat internacional d’aquesta segona edició durant la roda de premsa celebrada aquest dijous a Barcelona. El projecte guanyador d’aquesta segona edició ha estat ‘La montaña del tiempo. Exploración de un campamento paleolítico en La Garma’.

El jaciment de la Draga, que l’any passat va celebrar el 30 aniversari del seu descobriment, ha estat un dels escollits pel jurat en considerar-se un projecte únic per conèixer millor el període neolític a Europa, les seves pràctiques agrícoles i ramaderes i els coneixements tecnològics de l’època. Descobert el 1990, durant les obres que es fan realitzar al costat de l’Estany amb motiu dels Jocs Olímpics, La Draga és un dels jaciments neolítics més antics del nord-est peninsular. Es tracta d’un assentament a l’aire lliure amb una important extensió (més de 15.000 metres quadrats) i una clara continuïtat residencial.

Conèixer les societats agrícoles i ramaderes del neolígic

L’exclusivitat d’aquest jaciment rau també en l’excepcional estat de conservació dels elements orgànics que s’hi han trobat. Això es deu al fet que és un jaciment lacustre i precisament l’exposició a l’aigua ha permès una conservació dels elements que, d’una altra manera, no s’hagués produït. Els avenços en les investigacions que al llarg d’aquests 30 anys s’han dut a terme en el jaciment de La Draga permeten conèixer millor les societats agrícoles i ramaderes del neolític europeu, tal com destacava un dels codirectors de l’excavació, Antoni Palomo, a la presentació dels resultats de la darrera campanya.

Junt amb Antoni Palomo, els doctors Xavier Terradas i Raquel Huerta desenvolupen el projecte de recerca al jaciment de la Draga, coordinat pel Museu Arqueològic de Banyoles amb el suport de la Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona), el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El Premi

Convocat per la Fundació Palarq, el Premi Nacional d’Arqueologia i Paleontologia va néixer el 2018 amb la finalitat de reconèixer l’excel·lència i originalitat de projectes arqueològics i paleontològics dirigits per equips d’investigació espanyols. El certamen té un caràcter biennal i és el primer premi d’aquestes característiques concedit per una fundació privada dedicat exclusivament a aquestes disciplines. En total, 20 projectes han optat al guardó, dotat amb 80.000 €.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text