Cultura

Banyoles · Pla de l'Estany

El fons del Centre d’Estudis Comarcal de Banyoles ja es pot consultar en línia

Ràdio Banyoles

Dimarts 21 de juny · 14:33

Els documents i fotografies que l’entitat ha cedit a l’Arxiu Comarcal inclouen un original del poema ‘A mos amichs de Banyoles’ de Jacint Verdaguer i l’exemplar de l’obra del filòsof Boeci.

L’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany ha fet un pas més en el treball del fons documental del Centre d’Estudis Comarcals, que a partir d’ara ja estarà disponible en línia. La presentació que s’ha fet aquest dimarts inclou 114 capses d’arxiu i més de 800 fotografies que l’entitat ha recollit i que són un testimoni dels fets ocorreguts entre els anys 1943 i 2008. En destaquen l’original del poema que mossèn Jacint Verdaguer va dedicar al grup de la Renaixença banyolina, titulat ‘A mos amichs de Banyolas’, així com un exemplar escrit a mà del filòsof Boeci de l’obra ‘De Consolatione’.

Un fons de coneixement

La presidenta del CEC, Roser Masgrau, ha destacat el paper de l’entitat que durant molts anys va fer d’arxiu de tot el “fons de coneixement” del Pla de l’Estany. Masgrau ha afegit que la donació dels documents a l’Arxiu s’ha fet perquè l’espai està “molt ben equipat” i, a més, “és el millor lloc per al fons documental”. Per la seva banda, la directora de l’Arxiu Comarcal, Núria Batllem, ha subratllat que l’inventari inclou intervencions arqueològiques, de protecció d’edificis i plànols de la comarca d’una “riquesa molt important”, que a partir d’ara estarà disponible per consultar-lo en línia.

A més del poema de Verdaguer i el còdex de Boeci, també hi ha documents relatius al patrimoni del Pla de l’Estany com les 40 fotografies de 1927 de masies de la comarca fetes per Jaume Butinyà i Francesc Figueras per al projecte d’Estudi de la Masia Catalana. Així com les memòries d’excavació, els estudis i els projectes de protecció del jaciment del Castell de Porqueres, els plànols de l’antiga comarca de Banyoles del cartògraf Antoni Bescós.

El detonant de la donació

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha ressaltat que el detonant de la donació prové dels canvis que han fet que el Centre d’Estudis Comarcals s’hagi traslladat de la seu històrica al Museu Arqueològic a l’edifici del Tint. Per al regidor els fons documentals de l’entitat són “una part crucial de la defensa del patrimoni” que ara estarà a l’abast de tota la ciutadania i serà un “element fonamental” per conèixer millor la comarca.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Francesc Castañer, s’ha mostrat satisfet per la donació del fons del Centre d’Estudis perquè permet “recopilar la història” i que tothom hi pugui tenir accés. Castañer ha felicitat l’entitat per la seva trajectòria amb vocació comarcal i els ha animat a continuar treballant.

La cessió per part del CEC i la tasca feta des de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany ha permès que tota la documentació ja es pugui consultar en línia a través de la web d’Arxius en línia de la Generalitat de Catalunya.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text