Literatura · Publicacions

Palol de Revardit

El Consell recupera la col·lecció Contes de llegenda amb ‘La Matabous’, de Palol de Revardit

Ràdio Banyoles

Dimecres 12 de desembre 2018 · 13:18

Després de més de 7 anys aturada, una subvenció de la Diputació ha permès reprendre l’edició de contes il·lustrats basats en llegendes locals dels 11 municipis de la comarca.

 

L’abril de l’any 2011 el Consell Comarcal del Pla de l’Estany va publicar ‘El clot de Melianta’. Des d’aquella data la col·lecció de volums infantils il·lustrats Contes de llegenda havia quedat aparcada i ara s’ha recuperat. Coincidint amb la festa de Santa Llúcia de Palol de Revardit l’ens ha publicat el volum dedicat al municipi ‘La Matabous’, el setè de la col·lecció.

 

El president del Consell, Jordi Xargay, que és també alcalde de Palol, ha subratllat “la triple satisfacció per la publicació”: es recupera la col·lecció que es va haver de deixar en un calaix per la crisi, el volum parla de Palol i el resultat, amb un recorregut per indrets i tradicions del municipi, és de molta qualitat. També el conseller de Cultura, David Juan, ha subratllat que la col·lecció reforça la identitat de cada municipi i serveix per generar patrimoni cultural a la comarca.

 

Col·lecció única

 

Contes de llegenda parteix d’una proposta del folklorista local Àngel Vergés per recuperar llegendes pròpies de la comarca destinades al públic infantil. La col·lecció, coordinada per Vergés, es va començar a editar l’any 2008 amb el volum dedicat a Banyoles i cada mig any es van publicar llibres il·lustrats de cada municipi, per ordre alfabètic: Camós, Cornellà del Terri, Crespià, Esponellà i Fontcoberta.

 

La sèrie s’ha pogut reprendre gràcies a una subvenció de l’àrea de publicacions de la Diputació de Girona. El vicepresident de l’ens, Albert Piñeira, ha destacat la singularitat de la col·lecció que no s’ha fet en cap altra comarca. I també ha explicat que la Diputació aposta per obrir la mirada a productes de qualitat i destinats al gran públic.

 

‘La Matabous’

 

El llibre ‘La Matabous’ ha estat escrit per Eulàlia Sànchez i il·lustrat per Joan Manel Fernàndez. Està basat en una llegenda sobre una bruixa que es convertia en gallina per matar bous de la seva pròpia família. L’autora, nascuda a Barcelona i establerta a Riudellots des de fa uns anys, ha explicat que va fer una feina de documentació i va visitar diversos masos del poble que hi surten reflectits. Eulàlia Sànchez també ha versionat la història per donar-li una visió més feminista, donant una segona oportunitat a la bruixa. I l’il·lustrador destaca la dificultat de posar cara a la bruixa, optant finalment per dibuixar-la sempre d’esquenes perquè siguin els lectors qui se l’imaginin.

 

El llibre, del que se n’ha fet una tirada de 400 exemplars, es presentarà aquest dissabte a les 11 del matí en el marc de les festes de Santa Llúcia.

 

Ara toca Porqueres i Sant Miquel

 

Publicat el de Palol, els responsables del Consell han anunciat que l’any vinent publicaran dos volums més de la col·lecció: ‘La pedra de can Rovira’ de Porqueres, i ‘La resclosa del Diable’ de Sant Miquel de Campmajor. La Diputació ja ha confirmat la subvenció. I els dos restants, de Serinyà i Vilademuls, quedaran pel 2020.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text