Agricultura, Ramaderia i Pesca

Pla de l'Estany

El Consell i ajuntaments del Pla de l’Estany defensen la crema de restes vegetals al món rural

Ràdio Banyoles

Dijous 29 de setembre · 14:17

Els ens locals estan aprovant mocions demanant al govern espanyol que modifiqui la normativa perquè la pagesia i la resta de veïnes i veïns puguin continuar fent cremes segures als mateixos camps de conreu.

El Consell Comarcal i altres ajuntaments del Pla de l’Estany estan aprovant mocions en defensa de la crema de restes vegetals en el món rural. En els darrers mesos, l’aprovació de la Llei 7/2022 de residus i terres contaminats per a una economia circular, ha provocat el malestar del sector agrari i el món rural català. En el seu article 27 fa referència a la prohibició de crema de restes vegetals, que només es permet “amb caràcter excepcional, per raons de caràcter fitosanitari”.

El contingut de la moció aprovada pel Consell argumenta que l’acumulació de restes vegetals als camps suposa incrementar el perill d’incendis en aquests conreus, moltes vegades envoltats de bosc. A més, la normativa no preveu cap termini d’adaptació ni cap ajuda que permetin als afectats comprar maquinària i adaptar-la a la nova proposta.

Per tot plegat, tal com destaca el president del Consell Comarcal, Francesc Castañer, s’està amb converses amb la Generalitat perquè es derogui aquest articulat de la llei i es puguin continuar fent cremes segures.

La moció de defensa de les cremes vegetals al món rural s’ha aprovat per unanimitat al ple del Consell Comarcal d’aquest dimecres. La moció també ha estat aprovada els darrers dies per altres ajuntaments de la comarca. Entre ells, el de Banyoles, que la va aprovar al ple de dilluns amb els vots a favor de l’equip de govern, ERC i Sumem Banyoles, i l’abstenció de Convivència i Progrés.

El portaveu d’ERC-Som Banyoles, Jaume Butinyà, destaca que la normativa s’ha fet des dels “despatxos” sense tenir en compte el món rural; des de Sumem Banyoles, Non Casadevall assegura que la llei va en detriment de la pagesia i el despoblament rural; mentre que el portaveu de l’equip de govern, Jordi Congost, en destaca la manca d’informació i les conseqüències que pot tenir per als ens locals.

El ple del Consell Comarcal d’aquest dimecres també ha aprovat conjuntament una moció per la cessió dels prop de 12.000 pisos que la Generalitat calcula que té la SAREB a Catalunya.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text