Residus, Reciclatge · Agricultura, Ramaderia i Pesca

Pla de l'Estany

El Consell Comarcal treballa amb la Generalitat per trobar una solució a la prohibició de cremar residus vegetals

Ràdio Banyoles

Dijous 22 de setembre 2022 · 13:53

Els pagesos lamenten que hi ha hagut una falta de previsió i d’informació al sector i asseguren que pressionaran les institucions perquè ho reverteixin.
F: Consell Comarcal
F: Consell Comarcal

La nova llei aprovada a l’abril per l’Estat espanyol prohibeix en el seu article 27 que es cremin residus vegetals. Una decisió que ha generat malestar entre el sector de la pagesia i que ha fet que el Consell Comarcal del Pla de l’Estany iniciï converses amb la Generalitat per donar-hi solució.

El president del Consell Comarcal, Francesc Castañer, explica en declaracions a Ràdio Banyoles que estan intentant que es derogui la llei i assegura que esperen que el 15 d’octubre s’hagi aconseguit una pròrroga.

Fins ara les restes vegetals generades en l’entorn agrari es podien cremar a partir del 15 d’octubre, mitjançant les autoritzacions gestionades des dels ajuntaments i el Consell Comarcal. Amb la legislació que ha entrat en vigor només es pot fer la crema de residus vegetals amb caràcter excepcional i amb una autorització individual, quan no sigui possible fer-ho amb cap altre tractament.

Castañer apunta que en aquells municipis que facin porta a porta podran dipositar alguns residus com la gespa o les tomateres a l’orgànica. Les restes de més volum s’hauran de deixar al residu vegetal, fins que el Consell i els ajuntaments resolguin la problemàtica amb l’administració.

Els residus que no entrin dins l’excepció s’hauran de gestionar d’una altra forma i caldrà que es prioritzi el reciclatge a través d’un mètode biològic per tractar la matèria orgànica, com per exemple el compostatge o la trituració.

Malestar a la pagesia

Els pagesos lamenten que la decisió del govern espanyol pot suposar-los un increment de les despeses d’entre 1.000 i 1.500 euros per hectàrea. Tot i que en alguns casos ja fan ús de la trituració per desfer-se dels residus, apunten que no ho utilitzen amb restes vegetals de gran volum com l’arrencada o la substitució d’arbres.

El sector lamenta la manca de previsió i d’informació que han tingut per part del Departament d’Acció Climàtica, ja que el període oficial de crema comença a mitjans d’octubre i s’allarga fins al març. En aquest sentit, les organitzacions demanaran que s’endarrereixi l’aplicació i pressionaran les institucions perquè hi trobin una solució.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text