Cultura

Banyoles

El banyolí Josep Camprubí dedueix el sistema de datació dels escrivents alt medievals entre els segles IX i XII

Ràdio Banyoles

Dijous 19 de gener · 14:50

Segons el sistema Camprubí 2022 de datació documental, s’haurien de canviar gairebé totes les dates dels llibres d’història de Catalunya anteriors al segle XIII.

El banyolí Josep Camprubí, doctor especialista en transcripció de manuscrits i membre del grup de recerca del Seminari de Paleografia, Codocologia i Diplomàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha aconseguit deduir el sistema dels escrivents alt medievals per datar els documents entre els segles IX i XII a la zona de l’actual Catalunya i del sud-est de França. Segons aquest estudi, fruit d’una recerca de més de deu anys, caldrà revisar les datacions dels documents desats als arxius i dels llibres d’història d’aquest període, ja que el sistema utilitzat fins ara no és correcte.

En una entrevista a aquesta emissora, Camprubí ha explicat que la datació és un dels problemes més importants al qual s’enfronten les persones que estudien la documentació produïda entre els segles IX i XII, ja que hi havia diversos sistemes i tan aviat s’utilitzava l’un com l’altre. El banyolí ha comparat una àmplia mostra de documents en els quals apareixen alhora diversos d’aquests sistemes de datació, ha fet estadístiques i ha aconseguit trobar les relacions que hi havia entre uns i altres, proposant solucions concretes sobre com tractar els casos en els quals les dates no lligaven entre elles.

Camprubí explica que la digitalització i l’accés informàtic als arxius han permès de reunir molta més documentació de la que disposaven les generacions anteriors, cosa que ha fet possible aquest estudi comparatiu sobre la zona de Catalunya, que fins ara no existia.

La recerca, que s’ha anomenat el Sistema Camprubí 2022 de datació documental, s’ha publicat en un article científic al número 63 dels Annals de l’Institut d’Estudis Gironins, disponible per a arxius i historiadors.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text