Residus, Reciclatge

Pla de l'Estany

Cinc nous municipis del Pla de l’Estany han iniciat el sistema de recollida porta a porta

Ràdio Banyoles

Dimecres 15 de juny 2022 · 14:20

Els alcaldes parlen de dia històric pels municipis i la comarca, demanen paciència els primers dies i avisar de qualsevol incidència.

Els municipis de Serinyà, Esponellà, Cornellà del Terri, Fontcoberta i Camós, on ja es feia a una part del municipi, han iniciat aquest dilluns la recollida de residus porta a porta. S’afegeixen, així, al municipi de Porqueres, on aquest sistema es va implementar el 2018 junt amb una part de Camós, aconseguint passar d’un 30% de recollida selectiva a més d’un 80%.

Aquesta és la tendència que volen seguir els cinc municipis de la comarca que han optat pel porta a porta, arribant a uns 11.000 usuaris a tota la comarca. El president del Consell Comarcal, Francesc Castañer, ha demanat paciència en els primers dies d’implantació, i ha detallat que hi haurà una brigada de matí per recollir els cubells que s’hagin pogut deixar en el recorregut. Castañer confia que la implantació serà un èxit com ha sigut a Porqueres, i espera que el Pla de l’Estany es converteixi d’aquí a poc en una de les comarques que més recicla de tot Catalunya.

Concretament, aquest dilluns ha començat la ruta de Serinyà i Esponellà, mentre que aquest dimarts ho han fet les rutes de Cornellà - Fontcoberta i Camós - Porqueres; aquesta última ja es feia, però s’ha ampliat el recorregut a un centenar d’habitatges més de Camós i s’han modificat els dies i horaris de recollida.

Els alcaldes demanen paciència els primers dies

Els alcaldes han parlar de dia “històric” pels municipis. L’alcalde de Fontcoberta, Joan Estarriola, ha parlat de desajustos entre la retirada dels contenidors i la implantació del sistema, però destaca la materialització del resultat del procés participatiu que es va fer al municipi sobre la recollida de residus. Per la seva banda, l’alcalde de Camós, Josep Jordi, confia que l’ampliació a més llars del municipi tindrà el mateix èxit; i l’alcalde de Cornellà del Terri, Salvador Coll, destaca que es tracta d’una primera fase i que pròximament s’instal·laran els armaris i les àrees tancades als nuclis disseminats. Els alcaldes demanen que s’informi els ajuntaments o el Consell davant de qualsevol error o incidència.

Els canvis continuaran en els pròxims mesos

La nova empresa adjudicatària, Ingesan OHLA, és qui gestiona la recollida porta a porta als deu municipis del Pla de l’Estany, excepte Banyoles, sis dels quals han optat pel porta a porta i la resta implantaran el sistema d’àrees tancades i contenidors amb codi. Els canvis s’han anat implementant de manera progressiva i continuaran en els pròxims mesos, amb noves inversions com l’adequació de les àrees tancades i el sistema d’armaris als disseminats, la instal·lació d’àrees d’emergència i deixalleries als diferents municipis, o l’arribada dels nous camions bicompartimentats. El conseller de Medi Ambient, Jordi Burch, ha destacat la millora cap a un sistema “més eficient i òptim”.

El contracte de recollida als municipis del Pla de l’Estany suposa una inversió de gairebé 1 milió d’euros anuals. Es va iniciar el març passat després de diversos retards, ja que la primera licitació, el juliol de l’any passat, va quedar deserta. Té una vigència de quatre anys, amb l’opció de prorrogar-lo un any més.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text