Ràdio Banyoles

Els precedents de Ràdio Banyoles

El que actualment es coneix com a Ràdio Banyoles no seria el que és si no hagués estat pel moviment de persones que durant els anys vuitanta, i fins i tot abans, van demostrar el seu amor pel món radiofònic, com és el cas de l’emissora al carrer Santa Maria, al domicili particular de Francesc Mayolas.

El precedent immediat de l’actual Ràdio Banyoles va ser l’emissora instal·lada al carrer de la Sardana. Aquesta va està impulsada l’any 1987, per un grup de ràdio aficionats, amb un nombre molt important de col·laboradors que feien una programació estable de dilluns a diumenge. Aquesta va ser precintada quan va sortir la llei de legalització de freqüències, que va afectar a totes les emissores locals.

Alguns dels impulsors d’aquella emissora eren Jordi Capell, Jordi Vilà, Josep Boix i Jaume Badia, entre d’altres, que van treballar perquè hi hagués una emissora municipal, impulsada per l’Ajuntament de Banyoles. Després d’un temps treballant-hi i de negociacions, el ple de l’Ajuntament va aprovar crear Ràdio Banyoles, fent un període de proves durant un any des del despatx de la regidoria de Cultura, mentre s’acabaven les actuals instal·lacions de Ràdio Banyoles.

El naixement de Ràdio Banyoles

El febrer del 1991 s’ultimaven els detalls per iniciar les emissions de Ràdio Banyoles Emissora Municipal del Pla de l’Estany. Des de l’Ajuntament de Banyoles es va confiar en un professional del món radiofònic per tirar endavant el nou projecte d’emissora municipal.

Josep Maria Francino (en aquell moment Director de Ràdio Nacional a Barcelona) va treballar des del despatx de cultura de l’Ajuntament de Banyoles en el disseny i els aspectes tècnics de la nova emissora.

L’11 de març del 1991 va ser la data d’inici de les emissions. Començava un nou projecte de participació i d’informació local. Durant els primers 2 anys de vida, es van encarregar de la seva gestió Narcís Carreras, Ignasi Avilés, Jordi Vilà, Jordi Capell i Lluís Hostench.

L’any 1993, es produïen els primers canvis: es creava el Consell d’Administració, amb representants dels partits polítics de l’Ajuntament de Banyoles, dels col·laboradors i els treballadors. S’incorporaven Albert Olivas (responsable d'informatius), Jaume Angelats (responsable musical i tècnic) i Josep Boix (comercial). Tots tres, que fins llavors havien estat col·laboradors, substitueixen els fins llavors tècnics.

La informació i els col·laboradors, pilars de Ràdio Banyoles

El Servei d’Informatius és un dels grans pilars de l’emissora. Ràdio Banyoles emet diàriament de dilluns a divendres un informatiu on es tracten exclusivament temes de l’actualitat comarcal.

A més, un dels aspectes característics de Ràdio Banyoles que la diferencia d’altres emissores locals és el gran nombre de col·laboradors que té. I és que prop d’una vuitantena de persones col·laboren de forma regular en aspectes tècnics, realitzant programes, recolzant l’àrea d’informatius, etc.

Amb la col·laboració de totes aquestes persones, Ràdio Banyoles ha pogut estar present i informar dels grans esdeveniments que ha viscut el Pla de l’Estany des d’inicis dels anys 90. Ha realitzat programes especials amb motiu de les eleccions municipals, al Parlament i Generals; els Jocs Olímpics de 1992, el Mundial de Rem de 2004, i etc. A més de fer un vertader seguiment informatiu de temes com la polèmica sobre el “Negre del Darder” o el naufragi de la barca l’Oca.

Cal destacar de forma especial, però, la programació especial que s’ha dut a terme cada quatre anys en motiu de les Eleccions Municipals. Ràdio Banyoles ha realitzat debats, entrevistes i programes especials les nits electorals, convertint-se en el mitjà de comunicació de referència al Pla de l’Estany.

Al llarg d’aquests anys Ràdio Banyoles ha estat present en molts actes remarcables. Alguns dels més destacats són la retransmissió de La Sardana al Voltant de l’Estany (4 de juliol del 1998) que va aplegar més de 10.000 sardanistes; la marató de 24 hores en directe des del Teatre Municipal de Banyoles (abril 2000); el seguiment de les 24 hores de rem (setembre 2000) o la retransmissió en directe des del pavelló de la Draga de les Fases d’Ascens a 1a Estatal del Club Handbol Banyoles (els anys 2006 i 2007). A més, anualment, també es retransmet el Pregó de Festa Major i es fa una programació especial durant la diada de Sant Jordi en directe, a peu de carrer, al costat de les parades de roses i llibres.

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text