Mobilitat

Porqueres

Porqueres prepara la prohibició de trànsit rodat a la carretera de circumval·lació de l’Estany els caps de setmana

Ràdio Banyoles

Dimarts 3 de maig 2022 · 13:19

S’instal·laran càmeres lectores de matrícules als accessos i s’està enllestint l’ordenança que contempla sancions de 200 €.

L’Ajuntament de Porqueres està posant fil a l’agulla per regular l’accés de vehicles de motor a la carretera de circumval·lació de l’Estany. Des de fa anys es busca la fórmula per pacificar el trànsit d’aquest tram de la via, d’uns 2 km, entre l’església de Porqueres i el trencall de la casa de colònies de Cal Ferrer, que es troba dins l’Espai d’Interès Natural de l’Estany.

La principal problemàtica és que els vehicles no respecten el límit de velocitat de 30 km/h i el municipi no disposa de policia per regular-ho. L’alcalde de Porqueres, Francesc Castañer, i el regidor de Medi Ambient, Jordi Burch, han explicat a Ràdio Banyoles que la mesura vol solucionar d’una vegada per totes la problemàtica i regular el tancament de la via.

Des de fa uns mesos s’ha constituït una comissió d’estudi per redactar l’avantprojecte de l’ordenança municipal que ha de regular la circulació de la carretera. L’Ajuntament ha obert un procés participatiu fent una proposta que prioritza el gaudi de les persones que van a fer la volta a l’Estany de forma sostenible limitant el trànsit per millorar la seguretat i disminuir els atropellaments de fauna.

Lectors de matrícules

El projecte descarta posar tanques i contempla la instal·lació de càmeres lectores de matrícules en els dos punts d’accés, millorant la senyalització per poder restringir el pas de trànsit rodat en dies puntuals o períodes llargs. En aquests casos es permetria el pas únicament a veïns, propietaris agrícoles, serveis d’emergència i permisos puntuals que atorgui el consistori. L’ajuntament contempla que el primer any d’implantació es restringirà el pas els caps de setmana d’estiu i festius i després s’ampliarà a tots els caps de setmana de l’any.

Sancions de 200 €

La redacció de l’ordenança que s’està enllestint recull que l’accés de qualsevol vehicle a les zones amb control fotogràfic sense la corresponent autorització podrà ser sancionat per infracció greu amb 200 €. Si els tràmits burocràtics ho permeten, la mesura es podria aplicar aquest mateix estiu.

Jordi Burch recorda que no és una via urbana sinó que transita per un espai natural protegit que cal revalorar i la mesura vol limitar el pas de vehicles als usuaris que realment ho necessiten.

L’última gran reforma de la via, a càrrec de la Diputació el 2014, va separar la carretera dels vianants però no ha permès resoldre tots els problemes de convivència entre vehicles, vianants i bicicletes. Els ressalts i el canvi de senyalètica que es va fer el 2018 també han sigut insuficients.

La mesura s’ha donat a conèixer aquest mes d’abril entre els veïns, propietaris afectats, s’ha inclòs al butlletí local i es debatrà al Consell de ciutadans. Oficialment, dissabte va acabar el període per presentar propostes sobre l’ordenança, però el consistori manté obertes totes les vies per rebre opinions i suggeriments.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text