Educació · Societat

Banyoles

Les Olimpíades Internacionals de Geologia passen per Banyoles, amb una prova de mostreig a l’Estany

Ràdio Banyoles

Dijous 26 d’agost 2021 · 13:29

Enguany les proves són virtuals, però l’equip espanyol, per primer cop amb una integrant gironina, ha fet aquesta setmana diverses sortides de camp per les comarques gironines.

Les Olimpíades Internacionals de Ciències de la Terra (International Earth Science Olympiad - IESO), que se celebren cada any a un país diferent del món, han tingut enguany una prova a Banyoles. Després que l’any passat no se celebressin per la pandèmia, aquest any se n’ha preparat una edició en línia, i l’equip espanyol farà aquests dies diferents proves a les comarques gironines.

Cada país pot presentar quatre estudiants, i aquest any hi ha per primer cop presència gironina. Es tracta de l’alumna de l’INS Maristes de Girona Sílvia Soler, que s’ha classificat per participar a la final després de superar diferents proves al llarg d’aquest any, amb la participació de 1.400 estudiants al conjunt de l’estat espanyol.

La final internacional se celebra des d’aquest dimarts i fins dilluns vinent, amb diferents proves en línia de caràcter individual i projectes d’investigació en grup, a més de diverses sortides de camp.

La Hidrodinàmica subterrània de l’Estany

Aquest dimecres, els quatre integrants de l’equip espanyol concentrats a Girona han fet una prova de mostreig a l’Estany. La coordinadora de les Olimpíades a Catalunya i membre de l’organització del concurs en l’àmbit espanyol, Anna Anglisano, ha explicat que els participants havien de calcular el balanç hídric de l’aigua de l’Estany i interpretar la seva hidrodinàmica subterrània.

La recerca a l’Estany de Banyoles s’haurà d’acabar de fer en unes sessions de treball en grup en diferents moments de la setmana, i els hauran de presentar diumenge en una sessió virtual en competició amb les recerques fetes pels alumnes de tots països participants, distribuïts per fusos horaris.

A banda de Banyoles, els participants de l’equip espanyol també visitaran altres espais d’interès geològic de les comarques gironines, com Caldes de Malavella, l’Escala o la Garrotxa.

Olimpíada Internacional de Ciències de la Terra

L'Olimpíada Internacional de Ciències de la Terra és un gran esdeveniment anual que reuneix estudiants de tots els països per a posar a prova els seus coneixements de geologia, geofísica, astronomia, oceanografia i ciències del medi ambient entre altres disciplines. A l’estat espanyol, qui coordina les Olimpíades i fa viable la participació dels alumnes a la competició internacional és l’Associació Espanyola per a l’Ensenyament de les Ciències de la Terra (AEPECT), una entitat sense ànim de lucre formada per professors i investigadors d’arreu del país.

La gran geodiversitat de paisatges i entorns naturals de la província de Girona, entre ells l’Estany de Banyoles, han fet que es considerés l’entorn propici per a fer les proves.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text