Municipal

Banyoles

El govern de Banyoles rebutja una moció de l’oposició per reduir un 15% les retribucions dels càrrecs electes

Ràdio Banyoles

Dimarts 22 de desembre 2020 · 13:25

El text apostava per destinar els diners a partides socials i Junts per Catalunya afirma que buscava “estigmatitzar i desacreditar” als servidors públics.

 

Els tres grups a l'oposició de l'Ajuntament de Banyoles, ERC, Sumem i Convivència i Progrés, han presentat aquest dilluns al ple municipal una moció conjunta demanant que el consistori redueixi un 15% els sous i les indemnitzacions per assistència als òrgans de govern dels regidors del municipi. L’oposició insta així a rebaixar les retribucions dels regidors en dedicació exclusiva o parcial i les indemnitzacions per les assistències als òrgans de govern fins que els indicadors econòmics reflecteixin una línia de recuperació.

 

La moció defensava que els recursos que s’estalviïn es destinin a partides socials que contrarestin els efectes de la crisi derivada de la pandèmia per la Covid-19 en l'economia municipal i aplicar-la amb efectes immediats.

 

El text exposava que en l’actual mandat, a partir del 2019, l’equip de govern va augmentar la massa salarial dels membres de la corporació en un 39% que contrasta amb la crisi econòmica actual “que ha desembocat en una pèrdua del poder adquisitiu en sectors molt amplis de la societat”. Així mateix, les tres formacions destaquen que s’han aplicat mesures similars en administracions superiors.

 

Gest per acostar la institució a la ciutadania

 

Els grups a l’oposició van demanar a l’equip de govern que s’adherís a la proposta amb diferents matisos. Des d’ERC, Jaume Butinyà, va assegurar que el percentatge de la rebaixa és raonable, indicant que “seria un gest per estar al costat del ciutadà”.

 

Non Casadevall de Sumem va explicar que els hi hauria agradat que la moció “hagués anat més enllà”, però han buscat el consens. Més enllà del simbolisme, recorden que l'estalvi generaria recursos i afavoriria l’acostament entre la ciutadania i les institucions.

 

I el regidor de Convivència i Progrés, Quim Fernández, va defensar que “no és una esmena a la totalitat, ni una envestida contra l’equip de govern” sinó un gest en un moment delicat per la ciutadania.

 

“Voluntat d’assenyalar i estigmatitzar”

 

Des de l’equip de govern, el portaveu de Junts per Catalunya, Jordi Congost, es va mostrar sorprès per la proposta perquè no se’ls havia consultat. Congost va defensar la tasca honesta de l’equip de govern, recordant que tenen retribucions “per sota el topall de la llei”. I subratllen que l’equip de govern banyolí pren les decisions sobre el sou dels càrrecs electes sempre en consonància amb les decisions dels sous dels treballadors tècnics de l’ajuntament.

 

El portaveu de Junts va assegurar que la moció és una mesura “pròpia de l’oposició que estigmatitza i crea descrèdit als servidors públics, amb la voluntat d’assenyalar i desgastar l’equip de govern”. 

 

Des de Junts també critiquen que no s’hagi presentat una mesura semblant per exemple al Consell Comarcal, on governa ERC. I reclamen una reflexió profunda sobre els diners públics.

 

ERC va proposar portar el debat més enllà de la moció i poder consensuar una postura conjunta. L’alcalde, Miquel Noguer, va intervenir per defensar la lleialtat de l’equip de govern a la ciutadania.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text