Cinema · Festes

Banyoles

El director de cinema banyolí Albert Serra serà el pregoner de les Festes de Sant Martirià d’aquest any

Ràdio Banyoles

Dijous 29 de setembre · 14:33

Serà el diumenge 16 d’octubre a les 12 del migdia al Teatre Municipal; el banyolí vol que el seu discurs parli de la ciutat i, sobretot, de la seva gent.

Les Festes de Sant Martirià d’aquest any tindran com a pregoner el director, productor de cinema i artista Albert Serra. Un dels banyolins amb més projecció internacional en l’actualitat obrirà la Festa Major el diumenge 16 d’octubre a les 12 del migdia des del Teatre Municipal i el pregó es podrà seguir en directe per Ràdio Banyoles, a través del 107.3 FM o a radiobanyoles.cat.

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha explicat que l’elecció d’Albert Serra es va decidir per unanimitat de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Banyoles. Noguer ha destacat “la trajectòria cinematogràfica de l’Albert Serra i el reconeixement que any rere any ha obtingut a festivals de cinema, com al darrer Festival de Canes que l’han consagrat com a cineasta”.

Un discurs improvisat i de la gent

En una entrevista a Ràdio Banyoles Albert Serra ha agraït la designació i ha detallat que no vol preparar un discurs tancat ni encotillat. Explica que en aquest tipus d’actes prefereix improvisar i defensa que ha de respondre a una “impressió del moment”. El que sí que té clar el director de cinema és que vol que el seu discurs parli de la ciutat i, sobretot, de la seva gent.

Trajectòria reconeguda

Albert Serra i Juanola, nascut a Banyoles el 1975, és director i productor de cinema i artista. Es va llicenciar en Filologia Hispànica i en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona. El seu primer treball amateur va ser ‘Crespià, the film not the village’ (2002). Sota la seva direcció, hi van participar actors, amics i gent de Banyoles. A aquest primer treball, l’han seguit pel·lícules professionals: ‘Honor de Cavalleria’ (2006, presentada al Festival Internacional de Canes i premi Barcelona); ‘El cant dels ocells’ (2009, exhibida al Festival Internacional de Cannes i premi Gaudí a la millor pel·lícula del cinema català); ‘Història de la meva mort’ (2012), ‘La mort de Lluís XIV’ (2016), ‘Liberté’ (2019, premi especial del jurat del Festival Internacional de Cannes) i ‘Pacifiction’ (2022). El banyolí firma una carrera cinematogràfica molt exitosa i premiada a festivals internacionals, estrenada comercialment a tots als països europeus i a d’altres, com als Estats Units i a Argentina.

Paral·lelament, Albert Serra ha realitzat curtmetratges o instal·lacions per a sales d’art. Destaca l’exposició que li va dedicar el 2010 el Centre d’Arts Santa Mònica de Barcelona i la participació de Serra a la Documenta 13, a Kassel (2012) i el treball Singularity, presentat el 2015 a la Biennal de Venècia.

En teatre ha escrit i dirigit obres com ‘Pulgasari’ (2011, on també actuava), ‘Més enllà dels alps’ (2011) i Liberté (2018). I també ha estat col·laborador de mitjans de comunicació i ha participat en l’edició de diversos volums de temes cinematogràfics.

El 2009 va rebre el premi Banyolí de l’Any i el 2017 va obtenir el Premi Nacional de Cultura del Consell Nacional de Cultura i de les Arts de Catalunya. I aquest any 2022 ha rebut la condecoració de Chevalier des Arts et des Lettres que atorga el Ministeri de Cultura de França.
Vincle viu amb Banyoles

Tot i la seva fama internacional que l’ha portat a ser ovacionat al Gran Teatre Lumière de Canes per Pacifiction, passa els caps de setmana a Banyoles i, fins i tot, està empadronat a la ciutat. Quan li pregunten si hauria estat el mateix si hagués nascut en un altre lloc, reflexiona sobre les persones.

El pregó serà el diumenge 16 d’octubre a les 12 del migdia des del Teatre Municipal i es podrà seguir en directe per Ràdio Banyoles, a través del 107.3 FM o a radiobanyoles.cat. Una hora abans, l'emissora emetrà també una entrevista en profunditat amb el pregoner.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text