Teatre · Cultura

Banyoles

Clàudia Cedó estrena al TNC una revisió de l’’Assaig sobre la ceguesa’ i l’èxit de ‘Mare de sucre’ arriba a Madrid

Ràdio Banyoles

Dimecres 28 de setembre · 14:17

L’adaptació de la novel·la de José Saramago obre aquest dijous la nova temporada del TNC, mentre que ‘Madre de Azúcar’ es pot veure fins al 9 d’octubre al Centro Dramático Nacional.

El Teatre Nacional de Catalunya dona el tret de sortida aquest dijous a la temporada 2022-2023 amb l'estrena de l'adaptació teatral de la novel·la de José Saramago 'Assaig sobre la ceguesa', adaptada per la dramaturga banyolina Clàudia Cedó i dirigida per Nuno Cardoso.

L'obra teatral tracta sobre una pandèmia de ceguesa inexplicable i incurable, una plaga que fa sortir a la llum una ceguesa metafòrica que pateixen les persones que les fa més egoistes i individualistes. La banyolina Clàudia Cedó ha estat l’encarregada de l’adaptació teatral de la novel·la, que ha descrit com una “faula d’alè universal sobre la responsabilitat de tenir els ulls oberts quan els que t’envolten els tenen tancats”.

L’obra arriba a Barcelona pel centenari del naixement de Saramago després del seu pas pel Teatro Nacional São João de Porto. Al Teatre Nacional de Catalunya es podrà veure fins a finals d’octubtre, i després de l’estrena viatjarà a Braga i Aveiro.

F: Centro Dramático Nacional
F: Centro Dramático Nacional
F: Centro Dramático Nacional
F: Centro Dramático Nacional

‘Madre de Azúcar’, a Madrid

Paral·lelament, una de les últimes obres de Clàudia Cedó, l’exitosa ‘Mare de sucre’, coproduïda pel TNC i Escenaris Especials, es pot veure aquests dies a la sala gran del Teatre Vallé_Inclán de Madrid. ‘Madre de Azúcar’ ha aterrat a la capital espanyola amb molt bones crítiques, donant el tret de sortida a la temporada 2022-2023 del Centro Dramático Nacional.

L’obra de Cedó aborda la història de la Cloe, una dona de 27 anys amb una discapacitat intel·lectual del 65% que, davant del seu desig de ser mare, topa amb la incomprensió del seu entorn. L’espectacle, que es va estrenar amb èxit de públic i crítica al Teatre Nacional de Catalunya i va fer gira per diferents teatres catalans, posa sobre l’escenari la maternitat de les persones amb diversitat funcional, un tema encara tabú a la societat. També reflexiona sobre l’autonomia, la intimitat, el desig sexual o el dret a equivocar-se, entre altres qüestions.

‘Mare de sucre’ acumula diversos premis, entre ells el Premi de la Crítica a Millor Actriu Revelació per Andrea Álvarez, que interpreta el paper de Cloe. Completen el repartiment els actors Marc Buxaderas i Ivan Benet, i les actrius Maria Rodríguez i Teresa Urroz.

L’obra es podrà veure al Teatre Valle-Inclán de Madrid fins al 9 d’octubre.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text