Gastronomia

Banyoles

Can Ralita celebrarà el seu centenari aquest dissabte envoltat de família i amics

Ràdio Banyoles

Divendres 30 de setembre · 14:20

El negoci el regenta actualment Roser Trull, que va assumir les regnes de Can Ralita l’any 2019 després de la jubilació de Maria Carme Casadevall.

Aquest dissabte 1 d’octubre Can Ralita aixecarà les persianes per celebrar el seu centenari gràcies a l’esforç de les quatre generacions que han passat pel negoci. L’actual propietària del negoci, Roser Trull, va posar-se al capdavant de Can Ralita l’any 2019 després de la jubilació de Maria Carme Casadevall.

Can Ralita celebrarà aquesta festa amb menjar, beguda, activitats pels més petits, música i un vermut per als clients que decideixin acostar-se a la Plaça Major de Banyoles el pròxim 1 d’octubre, tal com explica Roser Trull.

Un negoci lluitador

Roser Trull afirma que la crisi deguda a la pandèmia no ha estat fàcil ni per a ells, ni per ningú del sector de la restauració. Cal recordar, que Can Ralita també ha viscut altres crisis (com la del 2008 o la Guerra Civil) que han acabat afectant inevitablement al negoci. Tot i això, relata que han “tirat endavant” i han “lluitat per mantenir negoci familiar”.

L’actual propietària vol que Can Ralita continuï amb les següents generacions, tot i que “mai se sap”. De moment, als més joves de la casa els agrada netejar alguna taula i ajudar sempre que poden. Però reconeix que potser Can Ralita s’acabi transformant en un negoci diferent.

La llarga trajectòria de Can Ralita

Xicu Ralita, marit de Maria Carme Casadevall, ajudava dia si i dia també al negoci familiar. Per això, les ha vist de tots colors a Can Ralita. Per l’establiment hi han passat personalitats com l’expresident de la Generalitat, Pascual Maragall; el seu secretari personal, Salvador Sarquella; o el cuiner José Andrés. Xicu Ralita recorda també el dia que van detenir el seu pare per un malentès amb una ampolla de vi gasat.

Tot va acabar en un malentès i van alliberar-los l'endemà. Xicu Ralita explica que després de quatre generacions a Can Ralita el negoci ha canviat molt. Però afirma amb rotunditat que qui va transformar Can Ralita va ser la seva mare, Antònia Marés. Gràcies a ella, fins fa poc es podien tastar els entrepans de popets, una recepta familiar que a Can Ralita no poden revelar.

Les felicitacions pel centenari els arriben de tot arreu. Fins i tot l’Ajuntament de Banyoles ha reconegut la trajectòria de Can Ralita i els ha agraït tota la feina feta.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text