Meteorologia

Banyoles

Banyoles va registrar divendres 38,8 graus, temperatura rècord per una primera quinzena de juny

Ràdio Banyoles

Dilluns 20 de juny · 14:04

És el quart cop des que se’n tenen dades que s’assoleix un rècord similar en un mes de juny, el primer que es registra durant la primera quinzena.

L’onada de calor que ha patit aquests darrers dies Catalunya va arribar divendres al seu pic màxim amb temperatures de rècord per un mes de juny. Concretament, a Banyoles el termòmetre va arribar a una màxima de 38,8 graus, el quart rècord absolut de temperatura del qual se’n té coneixement a la ciutat per un mes de juny des que se’n tenen registres (període 1950-2022).

El termòmetre oficial del Servei Meteorològic de Catalunya SMC-XOM PE013, gestionat pel meteoròleg Enric Estragués, assenyalava aquest valor a les 16:40 hores de divendres. En declaracions a aquesta emissora, Estragués ha explicat que és una temperatura "asfixiant", totalment insòlita per un mes de juny, sobretot per una primera quinzena. Els altres rècords de calor en un mes de juny s’han assolit durant la segona quinzena.

Concretament, el 28 de juny de 2019 es va arribar a un rècord màxim de 42,7 graus a Banyoles, mentre que el dia abans s’havien assolit els 39 graus. L’altre rècord de calor en un mes de juny es va registrar el 21 de juny de 2003, quan els termòmetres van arribar als 39,3 graus.

Estragués destaca que tots aquests valors s’han registrat durant el segle XXI. Es tracta d’una dada preocupant que demostra els efectes del canvi climàtic i que anirà a més en els pròxims anys “si no hi posem remei”.

En els últims dies les temperatures s’han anat normalitzant per l’època, tot i que la calor continua. El meteoròleg banyolí apunta que serà un estiu molt calorós, tot i que també hi haurà pluges, i seran “fortes”. De moment, la sequera de les darreres setmanes no ha afectat el nivell de l’aigua de l’Estany, que es manté alt per l’època gràcies a l’aigua que prové dels aqüífers de l’alta Garrotxa.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text