Natació

Banyoles

Banyoles recupera la Travessia de l’Estany, que arriba a la 77a edició després de la suspensió de l’any passat

Ràdio Banyoles

Dilluns 13 de setembre 2021 · 14:42

S’adaptaran la sortida i l’arribada per evitar aglomeracions i l’autor del cartell és l’artista banyolí Josep Ponsatí, Premi Nacional de Cultura del 2019.

Aquest diumenge dia 19 de setembre torna la Travessia de l’Estany de Banyoles, la prova emblemàtica de la ciutat i el país que l’any passat es va haver de suspendre per la pandèmia de la Covid-19. El Club Natació Banyoles ha adaptat l’organització de la cita per adaptar-la a les mesures indicades per les autoritats per garantir la seguretat de tothom.

L’organització ha canviat la logística de la prova. D’una banda, les instal·lacions del Club deixen de ser el centre neuràlgic de la cita, que es trasllada a les zones de sortida i arribada. L’ús de mascareta serà obligatori fins al moment de llançar-se a l’aigua, es plantejarà fer sortides esglaonades segons les inscripcions i a l’arribada es farà un recorregut a peu fins a la Torre de rem per evitar aglomeracions. Es deixa de fer la travessia de petits, de 400 metres. Sí que es farà la travessia de menors (10.30 h), de 1.000 metres, per a nens i nenes nascuts el 2009 i 2010. Les sortides de la travessia general, de 2.115 metres, serà als horaris habituals (11.30 h la femenina i 12.30 h la masculina).

El president de l’entitat, Albert Comas, ha celebrat “la recuperació de la festa de la natació catalana”, detallant que les mesures adoptades limitaran l’aspecte més social de la prova, però el més important era poder-la torna a celebrar amb totes les mesures de seguretat.

El ritme d’inscripcions ha estat força semblant a anys anteriors i falta la confirmació de la participació dels clubs. No s’arribarà a les xifres del 2018 i 2019, però s’espera superar els 1.000 participants en totes les competicions.

El regidor d’Esports, Jordi Congost, ha celebrat la recuperació de la prova, l’esforç per adaptar-la a la normativa actual i també la recuperació de certa normalitat al calendari esportiu de la ciutat. Sobre la travessia, Congost destaca la tradició que uneix tots els àmbits relacionats amb l’esport i per això és tan especial per a tots els clubs de natació.

Més voluntaris per garantir les mesures

Per poder dur a terme la cita amb totes les mesures de seguretat aquest any l’organització necessita molts més voluntaris que anys anteriors. Si normalment es comptava amb unes 50 persones, aquest any se’n necessitaran un centenar per garantir el compliment dels protocols.

Josep Ponsatí, autor del cartell

L’artista banyolí Josep Ponsatí (Premi Nacional de Cultura 2019) és l’autor del cartell de la Travessia de l’Estany d’enguany, un fet excepcional i únic després d’una llarga absència creativa. A partir de la idea de Ponsatí, Toni Bramon, vocal de Cultura de la junta del club, i la dissenyadora gràfica Isabel Oliver han fet el cartell d’aquest any, unes franges de paper natural platejades i unes altres ataronjades que s’alternen simbolitzant els carrils que formen els nedadors a l’Estany. En la franja platejada central, s’hi pot llegir en relleu “77 Travessia”, en referència a l’edició d’enguany.

S’ha editat una serigrafia de 140 exemplars, fets a mà i firmats per l’artista, i també s’han fet vídeos explicant el procés de creació del cartell.

Ponsatí va ser l’autor, l’any 1966, de l’escut del Club Natació Banyoles que es va restaurar el 2019 coincidint amb el 75è aniversari de la prova.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text